Waarop moet je letten als je een tweedehands auto koopt?

02/03/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een compleet nieuwe auto koopt, kun je er vanuit gaan dat de auto in goede staat zal verkeren. De auto is immers nog niet eerder in gebruik genomen, dus alles zou optimaal moeten functioneren. Is dat niet het geval? Dan heb je gelukkg nog garantie. Echter, als je een tweedehands auto wilt aanschaffen, is het verstandig om enkele aandachtspunten in gedachten te houden. Je hebt dan namelijk niet altijd garantie.

Vooronderzoek

Om een goed beeld te krijgen van de auto waarnaar je op zoek bent, is het belangrijk om eerst je wensen duidelijk te hebben. Door vooronderzoek te doen, leer je welke auto’s er beschikbaar zijn en welk type het beste voldoen aan je verwachtingen en wensen. Er is een groot aanbod aan auto’s beschikbaar, waardoor het lastig kan zijn als je niet precies weet waarnaar je op zoek bent. Wees kritisch en kies een bepaald model of merk auto uit die het beste aansluit bij je wensen. Hierdoor kun je gelijk een stuk gerichter zoeken.

Onderzoek naar de auto

Als je een tweedehands auto wilt kopen, krijg je te maken met enkele factoren die invloed hebben op de prijs van aanschaf. Het is dan ook belangrijk om jezelf hierover te laten informeren, zodat je niet onnodig veel voor een auto betaalt. Je zult auto’s vinden met verschillende bouwjaren, in verschillende uitvoeringen en met verschillende kilometerstanden. De prijzen kunnen door elk van deze factoren flink uiteen lopen. Bekijk altijd meerdere auto’s, zodat je kunt inschatten of een prijs marktconform is.

Is de verkoper betrouwbaar

Zodra je een auto op het oog hebt, is het belangrijk om de verkoper te controleren. Wanneer je een tweedehands auto aanschaft bij een autobedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG, kun je er meestal vanuit gaan dat de aanschaf op een goede manier zal verlopen. Dit biedt meer zekerheid dan als je een auto koopt bij een particulier of een handelaar. De prijs zal vaak wel wat hoger uitvallen, maar je hebt wel meer zekerheid over de kwaliteit en vaak zelfs garantie.

auto kopen waarop letten

De auto controleren met een kentekencheck

Voordat je een auto gaat bekijken, kun je online al onderzoek doen. Aan de hand van het kenteken ontvang je diverse gegevens als je deze invoert op de website van de RDW. Zo ontdek je de APK-datum, het bouwjaar, technische gegevens over de auto en of deze eventueel als gestolen vermeld staat. Ter plekke is het verstandig om te controleren of het voertuigidentificatienummer dat op het kentekenbewijs staat overeenkomt met het nummer onder de motorkap. Dit nummer kan ook onder voorruit zitten.

Maak een testrit

Je kunt je blindstaren op de kentekencheck, maar niets zegt zoveel als een testrit. Zorg ervoor dat je altijd goed met de auto gereden hebt, zodat je een beter gevoel krijgt. Start de auto goed? Wordt de motor niet te warm? Hoor je geen rare geluiden? Dit zijn aandachtspunten waar je op kunt letten. Als een verkoper niet wil dat je een testrit maakt, zie dan zeker van de aankoop af.

Laat een (onafhankelijke) aankoopkeuring doen

Heb je weinig kennis van zaken of wil je gewoon wat meer zekerheid? Dan kun je een aankoopkeuring laten doen door een onafhankelijk bedrijf. Als de verkoper niks te verbergen heeft, zal hij hier geen problemen mee hebben. Als je een aankoopkeuring laat doen door iemand met kennis van zaken, weet je beter in welke staat de auto verkeert. De kans dat je een kat in de zak koopt, wordt daardoor kleiner.