Auto verkopen: de mogelijkheden

01/12/2020   |   26/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bezit je een tweedehands auto die je zo snel mogelijk wilt verkopen? Een nieuwe auto gekocht en wil je zo snel mogelijk van je oude bolide af? APK verlopen, maar geen geld om de auto te laten repareren? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van auto verkopen. Zeker als je nog niet ervaren bent, is het fijn om een lijstje met mogelijkheden te hebben. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal verkoopkanelen voor je op een rij gezet. Zo kun jij gerichter aan de slag met het verkopen van jouw auto.

Auto (online) verkopen

We behandelen in dit artikel een aantal mogelijkheden om je auto te verkopen. Ieder mogelijkheid heeft zijn voor en zijn nadelen. Sommige mogelijkheden zijn gratis, terwijl andere geld kosten.

Auto verkopen via een online marktplaats

Er zijn op het internet een hele hoop marktplaatsen te vinden. Wat dacht je van Marktplaats.nl, Autoscout24.nl en Speurders.nl? Iedere marktplaats heeft andere voorwaarden. Zo moet je soms betalen, terwijl andere marktplaatsen gratis zijn. Uiteraard geldt vaak dat de sites met het grootste bereik ook het meeste geld kosten. Lees de voorwaarden goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Voordelen:

Nadelen

 • Je weet niet wie er aan de deur komt; zeker als je niet veel verstand hebt van auto's kan dat een onveilig gevoel geven.
 • Je hebt een beetje verstand van zaken nodig, want anders word je weggebluft door ervaren handelaren.
 • Het verkopen van je auto kan een tijdrovende klus zijn.
 • Het plaatsen van advertentie kost soms geld, terwijl je geen garantie hebt dat je de auto verkoopt.

Auto verkopen via of aan een inkoopsite

Er zijn tegenwoordig ook allerlei auto inkoopsites. De een koopt auto's zelf in en verkoopt ze door, terwijl de andere bemiddelt tussen jou en autobedrijven. De inkoopbedrijven hebben websites waarop je eenvoudig je auto eenvoudig aanmelden (aan verschillende handelaren, garages en autobedrijven). Meestal is het bedrijf een bemiddelaar. Zij rekenen commissie over iedere succesvolle verkoop. Soms wordt deze commissie verhaald op de koper en soms op de verkoper.

Voordelen:

 • Je bereikt eenvoudig en gericht autobedrijven die mogelijk geinteresseerd zijn en daardoor verloopt een verkoop vaak sneller.
 • Het plaatsen van een auto is meestal gratis en vrijblijvend.

Nadelen

 • De bemiddelaar ontvangt een commissie, waardoor jij niet het maximale uit de verkoop haalt.
 • Je moet goed op de voorwaarden letten van de bedrijven, want sommige bedrijven hanteren kleine regeltjes in het geval van annuleren en transport.

Auto verkopen mogelijkheden

Auto inruilen

De meest gemakkelijke manier om je auto te "verkopen" is waarschijnlijk inruilen. Je bent direct van je auto af als je hem inruilt op je nieuwe auto. Het nadeel: je krijgt voor inruil vaak minder dan dat het op het eerste oog lijkt. Een verkoopprijs is in de meeste gevallen onderhandelbaar. Dat wil zeggen dat je ook korting krijgt als je geen auto inruilt. De inruilprijs kan daardoor een vertekend beeld geven.

Voordelen:

 • Je bent direct van je auto af als je een nieuwe aanschaft en zit dus niet met dubbele kosten van wegenbelasting en verzekering.

Nadelen

 • De prijs die je ontvangt voor je voertuig is waarschijnlijk lager dan als je hem zelf verkoopt.

Auto laten slopen

Heb je een oude auto, sloopauto of een schadeauto? Dan zal de auto in veel gevallen niet makkelijk verkocht worden. Betekent dat dat je er geen leuk bedrag meer voor kunt ontvangen? In tegendeel! In sommige gevallen kan een schadeauto namelijk nog een mooie vergoeding opleveren. Sloopauto's, auto's die echt afgeschreven zijn en weinig restwaarde hebben, leveren meestal enkele tientjes tot enkele honderden euro's op.

Voordelen:

 • Direct en snel van je auto af.

Nadelen

 • Je ontvangt waarschijnlijk niet de beste prijs voor je auto.

Prijs is niet alles!

Staar je vooral niet blind op de prijs die je voor je auto krijgt. Er zijn meer factoren waarmee je rekening dient te houden. Een belangrijke factor is snelheid: hoe langer het duurt voordat je auto verkocht is, hoe langer de kosten doorlopen. Voor 100 euro meer kun je beter geen maanden wachten, want die extra winst ben je dan allang kwijt aan de kosten van de wegenbelasting en de verzekering.