Bouwjaar van een auto achterhalen

  |     |   Leestijd: 10 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een auto in je bezit hebt of een auto wilt gaan kopen, dan is het goed om te weten wat het bouwjaar van het voertuig is. Aan de hand van het bouwjaar kan onder andere, samen met andere gegevens, de waarde van een voertuig bepaald worden. Hoe achterhaal je het bouwjaar van een auto? In dit artikel lees je er meer over.

Bouwjaar en datum eerste toelating

Het is belangrijk om te weten dat er (soms) een (groot) verschil bestaat tussen het bouwjaar van het voertuig en de datum van eerste toelating. Ondanks dat het jaar van de datum van eerste toelating meestal gelijk is aan het bouwjaar van een voertuig zijn er denkbare situaties waarin het bouwjaar afwijkt. Een voorbeeld hiervan zijn auto's die in het verleden dienden als diplomatenauto's en een zogenaamd CD-kenteken hebben gehad. Op het moment dat een dergelijke auto wordt verkocht aan een particulier, moet het CD-kenteken worden ingeleverd en wordt een een nieuw kenteken geregistreerd. Op dat moment wordt de datum van eerste toelating pas geregistreerd, terwijl deze auto misschien al enkele jaren oud is. Het is daarom belangrijk om bij twijfel altijd naar het framenummer te kijken.

Chassinummer of framenummer

Het framenummer (identificatienummer of chassisnummer) bestaat uit een aantal letters en cijfers. Iedere positie heeft een bepaalde functie. De enige echte manier om het bouwjaar van een auto te achterhalen is door te kijken naar dit nummer. Het bouwjaar kan worden afgelezen door te kijken naar het cijfer op de tiende plaats. Aan de hand van een tabel kan worden nagegaan in welk jaar de auto gefabriceerd is. Deze tabel vind je op Wikipedia.

Helaas komen er in de praktijk afwijkingen voor. Twijfel je aan het bouwjaar van een auto? Bijvoorbeeld omdat er in de bijbehorende boekjes een andere datum staat dan op je kentekenbewijs? Dan is het verstandig om een expert in te schakelen.

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs van de auto geeft veel informatie over een auto. Het kentekenbewijs is bovendien het document waarmee je kunt aantonen dat de auto op jouw naam. Op dit kentekenbewijs staan ook de datum van eerste toelating, de tennaamstellingsdatum en de datum van eerste toelating in Nederland. Op het kentekenbewijs staat het bouwjaar niet expliciet weergegeven.

bouwjaar auto

RDW

Alle Nederlands gekentekende voertuigen staan geregistreerd bij de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De meeste informatie die je op je kentekenbewijs vind, is ook te vinden op de website van de RDW. Je voert hiervoor een kentekencheck uit. Ben je kentekenbewijs kwijt? Dan kun je een nieuwe aanvragen en ondertussen alvast een kijkje nemen op de website. Ook op de website van de RDW staat het bouwjaar niet expliciet weergegeven. 

Meer informatie

Naast het bouwjaar van de auto kun op je kentekenbewijs en op de website van de RDW nog meer informatie met betrekking tot het voertuig. Zo kun je inzien wat de datum is waarop de APK verloopt, zodat je weet voor wanneer je je auto moet laten keuren. Andere gegevens hebben betrekking op het gewicht van de auto, het merk, het model, de kleur en de status van de auto. Is het voertuig bijvoorbeeld geregistreerd als gestolen of heeft het een verbod om de weg op te mogen. In veel gevallen vind je er ook informatie over de inhoud van de motor en de prestaties met betrekking tot het milieu.

(Sloop)auto verkopen?