Hoeveel kilometer kun je met een auto rijden?

23/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Eerder schreven we al artikelen over wat een hoge kilometerstand is en bij welke kilometerstand je je auto het beste kunt verkopen, maar hoeveel kilometer kun je eigenlijk met een auto rijden? In dit artikel geven we informatie over de gemiddelde hoeveelheid kilometers die benzine-, diesel- en elektrische auto's kunnen rijden en leggen we uit welke factoren een rol spelen?

Hoeveel kilometer kun je met een auto rijden?

Om maar met de deur in huis te vallen: dat verschilt per auto en per situatie. Omdat verschillende factoren een rol spelen, is het lastig om van te voren aan te geven hoeveel kilometer je met een auto kunt rijden.

Theoretisch gezien kunnen auto's zelfs veel meer kilometers rijden dan dat ze in de praktijk doen. Omdat het onderhouden en repareren na een bepaalde periode niet langer rendabel is, kiezen mensen ervoor om hun auto al naar de sloop te brengen, terwijl er eigenlijk nog kilometers met de auto hadden kunnen worden afgelegd.

Welke factoren spelen een rol?

Hoeveel kilometer je met een auto kunt rijden, hangt onder af van:

  • het merk en het model;
  • het soort en type motor;
  • je rijstijl;
  • de manier waarop de auto gebruikt wordt (stadskilometers of snelwegkilometers);
  • de intensiteit waarmee de auto gebruikt wordt (licht of zwaar beladen);
  • de mate van onderhoud;
  • de restwaarde, immers is het langer rendabel om een relatief dure auto te onderhouden;
  • een beetje geluk.

hoge kilometerstand meter

Hoeveel kilometer kun je rijden met een bezineauto?

Bij normaal gebruik en onderhoud gaat een benzineauto meestal minimaal zo'n 300.000 kilometer mee. Toch zien wij ook benzineauto's die al meer dan 600.000 kilometer hebben afgelegd.

Hoeveel kilometer kun je rijden met een dieselauto?

Bij normaal gebruik en onderhoud gaat een diesel meestal minimaal zo'n 400.000 kilometer mee. We zijn zelfs al diesels tegengekomen die meer dan 1 miljoen kilometer hebben gereden.

Onze ervaring is dat diesels meestal wat langer meegaan dan benzineauto's. Meestal is een dieselmotor sterker en maakt deze tijdens het rijden minder toeren. Overigens wil dat niet per se zeggen dat diesels beter zijn. Omdat diesels meestal op een andere manier ingezet worden dan benzineauto's, worden ze vaak pas gesloopt bij een hogere kilometerstand.

Hoeveel kilometer kun je rijden met een elektrische auto?

Met elektrische auto's hebben wij zelf nog niet zoveel ervaring. Wat we wel weten is dat het vooral de accu is die bepaalt hoelang een elektrische auto mee gaat. Dat komt omdat de accu veel waarde vertegenwoordigt. Als de accu kapot is, is het soms rendabeler om een nieuwe auto te kopen. Recente onderzoeken tonen aan dat de accu's na 250.000 nog meestal nog 90% van hun oorspronkelijke capaciteit hebben en na 500.000 nog zo'n 80%, maar ieder onderzoek laat andere bevindingen zijn. Accugarantie varieert, maar bedraagt meestal 8 jaar of 160.000 kilometer (>70% accu capaciteit). De verwachting is dat de levensduur in de toekomst zal verbeteren.

Welke merken kom je vaak tegen met een hoge kilometerstand?

Hier is al vaker onderzoek naar gedaan. Er werd dan niet per se gekeken naar auto's die werden gesloopt, maar naar auto's die te koop stonden. Het zijn vooral auto's van Volvo, BMW, Mercedes-Benz, Saab, Volkswagen, Toyota en Audi die je met een hoge kilometerstand tegenkomt. Wil dat zeggen dat de auto's van deze fabrikanten per definitie beter zijn? Nee, dat niet. Er rijden veel van dit soort auto's rond, over het algemeen wordt er voorzichtiger omgegaan met wat duurdere auto's en vaak worden ze wat beter onderhouden. Tegelijkertijd is meestal langer rendabel om een wat duurdere auto te onderhouden of te repareren.

Wat is 's werelds hoogste kilometerstand?

De Amerikaan Irv Gordon heeft het wereldrecord op zijn naam staan. In zijn Volvo P1800 reed hij maarliefst 3,2 miljoen miles, zo'n 5,1 miljoen kilometer.

(Sloop)auto verkopen?