Auto verkopen aan een buitenlander, hoe werkt dat?

18/11/2019   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Een tijdje geleden heb je je auto op Marktplaats gezet en wat je gelijk op is gevallen is dat er eigenlijk alleen maar Poolse, Roemeense en Bulgaarse mensen op je auto hebben gereageerd. In het begin heb je de boot een beetje af gehouden, maar omdat er tot op heden geen enkele Nederlandse klant is langs geweest, wil je nu wel eens weten wat je opties precies zijn. Kun je je auto eigenlijk aan een buitenlander verkopen? Het antwoord is ja! In dit artikel leggen we je uit waar je op moeten letten als je je auto wilt verkopen aan een buitenlander.

Exporteren

Als je je auto verkoopt aan iemand die woonachtig is in een ander land, dan spreken we over auto export. Als je een auto wilt exporteren is de procedure net even iets anders, dan bij normaal overschrijven. Het kenteken, dat gekoppeld is aan de auto, moet namelijk worden afgemeld bij de RDW. In de meeste gevallen kan de koper van je auto je helpen bij de procedure. Meestal zijn het namelijk handelaren die al vaker met dat bijltje gehakt hebben. Hebben ze dat niet? Dan kun je altijd contact opnemen met Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Kenteken afmelden

Als je een auto wilt exporteren, dient de koper de auto uit te voeren. Met behulp van jouw complete set autopapieren, dat wil zeggen een kentekencard met tennaamstellingscodes of oude papieren deel IA deel Ib en deel II (overschrijvingsbewijs), kun je samen met de koper naar een RDW-keuringsstation, een RDW-balie of een bedrijf dat door de RDW bevoegd is om auto's uit te voeren. Bovendien neem je je kentekenplaten en je legitimatie mee. Ter plekke betaal je een bedrag voor het uitvoeren van de auto. Bij een RDW-balie is dat op het moment van schrijven ongeveer 10 euro, maar erkende bedrijven rekenen meestal iets meer kosten.

Auto verkopen aan een buitenlander

En dan?

Met behulp van de meegenomen papieren, identiteitskaart en kentekenplaten gaat de medewerker aan de slag. Als de medewerker van de RDW-balie of het erkende bedrijf jouw auto heeft uitgevoerd, ontvang je van hen een vrijwaringsbewijs. Met dit vrijwaringsbewijs kun je aantonen dat je niet langer de eigenaar bent van het voertuig. Bovendien kun je de autoverzekering stopzetten. De wegenbelasting wordt automatisch stopgezet en eventueel teveel betaalde belasting wordt verrekend of terugbetaald. Onder bepaalde voorwaarden kun je een deel van de betaalde motorrijtuigenbelasting (BPM) terugkrijgen. Wil je meer informatie over het uitvoeren van je auto? Lees dan hier verder.

Verkopen aan een buitenlander van buiten de Europese Unie of EVA?

In de praktijk zal dit niet erg vaak voorkomen, omdat jij je auto als particulier meestal verkoopt aan een tussenhandelaar die in Nederland actief is. Echter, verkoop je je auto zelf aan iemand die buiten de Europese Unie of EVA woont, zoals aan iemand die woonachtig is in Afrika? Dan moet je ook naar de Douane voor ‘aangifte ten uitvoer’.