Catalogusprijs van een auto opzoeken, hoe doe je dat?

27/03/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je van plan om jouw auto te verkopen en wil je graag weten wat jouw auto bij eerste aanschaf heeft gekost? Wil je graag weten welk bedrag je moet gebruiken om de 'bijtelling privé gebruik auto' te berekenen? Zie je een gave auto rijden en ben je erg benieuwd naar wat die auto gekost heeft? Tegenwoordig kun je de catalogusprijs van een auto meestal gemakkelijk opzoeken. Wij leggen uit hoe je dat doet!

Wat is de catalogusprijs van een auto?

Omdat we in dit artikel verwijzen naar de catalagusprijs die bij de RDW geregistreerd staat, gebruiken we ook hun definitie. De RDW omschrijft de catalogusprijs als "de door de officiële importeur in Nederland gepubliceerde prijs. Wat u hier ziet is de catalogusprijs inclusief de BPM en BTW, ook wel ‘fiscale waarde’ genoemd. U kunt deze waarde gebruiken voor berekening van de 'bijtelling privé gebruik auto' in uw belastingaangifte.".

Hoe achterhaal je de catalogusprijs van een auto?

De catalogusprijs van een auto achterhaal je gemakkelijk aan de hand van het kenteken van een voertuig. Volg de onderstaande stappen:

  1. Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
  2. Type het kenteken van een voertuig naar keuze in en druk op enter.
  3. Navigeer naar de tab 'Fiscaal'.
  4. Lees de 'Catalogusprijs' af.

Niet geregistreerde catalogusprijs toch achterhalen

Voor de meeste auto's die na 1 juli 2007 door een officiële importeur naar Nederland zijn geimporteerd, staat een catalogusprijs geregistreerd. Toch is de catalogusprijs niet altijd geregistreerd. Gelukkig kun je de catalogprijs dan toch nog achterhalen op een van de onderstaande manieren:

  • Is de Bruto BPM bekend? Dan kun je het BPM-bedrag gebruiken om terug te rekenen naar de catalogusprijs. Op het internet vind je hiervoor verschillende tools.
  • Ook autoverzekeraars bieden tools aan waarmee je gratis de catalogusprijs van een auto kunt berekenen, omdat zij die prijs gebruiken om de hoogte van hun premie te bepalen.

Spaarvarken prijs van auto

(Sloop)auto verkopen?