Auto zelf verkopen als particulier: 5 tips

07/07/2021   |   07/07/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wil jij (snel) van je auto af? Dan zijn er gelukkig een hoop wegen die leiden naar Rome. We kunnen ons voorstellen, dat jij als particulier, een zo hoog mogelijke verkoopprijs wilt realiseren. Echter, het verkopen van een auto is voor de meeste particulieren zeker geen alledaagse aangelegenheid. Om die reden kiezen veel mensen voor gemak en ruilen ze hun auto in als ze een nieuwe kopen. Helaas is dit meestal niet de meest lonende oplossing. Wil jij zelf jouw auto verkopen als particuliere verkoper? Dan heb je misschien iets aan de onderstaande 5 tips.

Lees je van te voren goed in

Het klinkt stom, maar lang niet iedereen leest zich goed in als hij of zij een auto wil verkopen. Dat is sonde, want door je niet goed in te lezen, loop je enerzijds het risico dat je een veel te hoge prijs stelt, waardoor er niemand op je auto af komt en jij je tijd verspilt (terwjl de kosten van de auto doorlopen), en anderzijds de kans dat je je auto te goedkoop van de hand doet. Verdiep je daarom eerst echt goed in je eigen auto. In welke staat verkeert de auto en wat kost een vergelijkbare auto op het internet? Hou daarbij rekening met het feit dat een autobedrijf over het algemeen een hogere prijs kan vragen dan een particulier, simpelweg omdat deze theoretisch gezien meer verstand van zaken zou moeten hebben en bijvoorbeeld ook garantie kan geven. Daarnaast spelen bijvoorbeeld ook de kilometerstand en de kleur een rol.

Wees eerlijk

Als verkoper ben je verplicht om eerlijk te zijn over de auto. Het is dus niet de bedoeling om mankementen moedwillig te verzwijgen. Deze zogenaamde informatieplicht geldt ook voor particulieren. Bovendien wil je waarschijnlijk niet dat iemand achteraf verhaalt komt halen.

Kies je verkoopplatform

Er zijn tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden om zelf je auto te verkopen. Kies je voor een marktplaats? Hou er dan rekening mee dat je zelf echt zal moeten onderhandelen en dat er ook types aan de deur kunnen komen die je misschien liever niet aan de deur zou hebben. Bovendien vragen sommige marktplaatsen een kleine vergoeding om een advertentie te plaatsen.

Een goed alternatief voor de online marktplaats is een autoverkoopsite, waarvan je waarschijnlijk regelmatig spotjes op de radio en televisie hoort. Zij hebben handelaren verzamelt op hun platform en veilen jouw auto onder hen. Het verkoopproces is daardoor versimpeld en het behalen van een mooie prijs is realistisch. Echter, in ruil voor het gebruikmaken van hun platform draag je wel een kleine deel van de verkoopprijs af aan de eigenaar van de website.

Een derde mogelijkheid is het verkopen van je auto aan een autosloperij. Dit is vooral een goede optie als je een schadeauto of sloopauto van de hand wil doen.

Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vind je hier.

Auto zelf verkopen tips

Ben en blijf objectief

Niet iedereen presteert even goed onder druk. Veel handelaren weten dat en profiteren daarvan. Ter plekke worden auto's onterecht afgekraakt en er worden (ondermaatse) biedingen gedaan die slechts voor een beperkt termijn gelden. Sommige mensen schieten daardoor in de stress en maken een verkeerde keuze. Blijf daarom altijd rustig en zo objectief mogelijk. Heb je er geen goed gevoel bij? Verkoop de auto dan niet. Overigens moet je ook objectief zijn over je eigen verkoopprijs. Veel mensen hebben de neiging om de waarde van hun tweedehands auto te hoog in te schatten.

Wacht niet te lang met verkopen

Een stilstaande auto kost geld. Je betaalt je wegenbelasting en autoverzekering per dag. Zeker als jou auto niet veel meer opbrengt, wat vaak het geval is bij sloopauto's, zijn de maandelijkse kosten in verhouding behoorlijk. Een onderhandeling klapt soms om een bedrag van 25 euro, terwijl het laten staan van de auto je al snel meerdere tientjes per week kost en daardoor duurder is.