Direct je auto verkopen en gratis laten ophalen?

06-40719624 Bel mij op

✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Autopapier kwijt, wat nu?

12/02/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Wil je je auto verkopen aan een handelaar of andere particulier? Dan heb je je autopapieren nodig om je voertuig over te schrijven. Op je autopapieren staan gegevens die je nodig hebt om je voertuig over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Van hem ontvang je een vrijwaringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat je niet langer eigenaar bent. Als je de papieren kwijt bent, dan kun je je auto niet overschrijven en dus eigenlijk nog niet verkopen. Je bent namelijk verantwoordelijk als je als eigenaar geregistreerd staat. Dat betekent dat alle veranwoordelijk bij jou ligt en dus ook de verzekeringsplicht en de wegenbelasting. Ben je je autopapieren kwijt en ben je benieuwd wat je nu moet doen? In dit artikel geven we je hierover informatie.

Kentekencard en tenaamstellingscodes

De huidige kentekenbewijzen worden uitgegeven in de vorm van een kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscodes. Als je een auto koopt en de op jouw naam laat zetten, ontvang je het eerste deel van de tenaamstellingscode van de verkoper of bij het postkantoor. De kentekencard op creditcardformaat en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je enkele dagen later per post. Bewaar deze gegevens goed, want je hebt ze ooit nog nodig als je je auto weer verkoopt.

Kentekencard kwijt

Ben je je kentekencard kwijt? Dan zal je een compleet nieuw kentekenbewijs aan moeten vragen. Op het kentekenbewijs staat recht onderaan een documentnummer. Dit nummer heb je nodig om de auto over te schrijven. Ben je de kaart kwijt? Dan kun je de auto niet overschrijven. Een nieuw kentekenbewijs aanvragen doe je hier. De kosten voor het aanvragen van een compleet nieuw kentekenbewijs bedragen € 31,50. Je ontvang de nieuwe kentekencard en de tenaamstellingscodes binnen enkele werkdagen per post.

Tenaamstellingscodes kwijt

Ben je (een deel van) je tenaamstellingscodes kwijt, maar heb je je kentekencard nog wel? Dan heb je geluk! Je hoef alleen nieuwe tenaamstellingscodes aan te vragen. De kosten voor het aanvragen van nieuwe tenaamstellingscodes bedragen slechts € 1,00. Je ontvang de tenaamstellingscodes per post. Nieuwe tenaamstellingscodes aanvragen doe je hier.

Auto papieren kwijt

Papieren kentekenbewijs verloren

Heb je auto al lange tijd in bezit en beschik je nog over een papieren kentekenbewijs? Dan werkt het overschrijven van je auto net iets anders. Op oude kentekenbewijzen staan belangrijke gegevens, zoals de meldcode (de laatste 4 cijfers van het chassisnummer), een duplicaatcode en een controleletter, die nodig zijn om een auto over te schrijven. Op de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vind je meer informatie over de kentekenbewijzen.

Ben je papieren kentekenbewijs kwijt? Dan zul je een nieuw kentekenbewijs aan moeten vragen als je de auto wil verkopen. Je ontvang dan geen papieren, maar een kentekencard met tennaamstellingscodes.

Demontagecode

Erkende demontagebedrijven kunnen een zogenaamde demontagecode aanvragen. Voertuigen die worden gesloopt, kunnen worden afgemeld met deze code. Ben je je autopapieren kwijt? Dan kun je bij de autosloperij informeren naar de mogelijkheden om een demontagecode aan te vragen. Als je voertuig toch gesloopt gaat worden, scheelt dit onnodige kosten. Is het mogelijk om een demontagecode aan te vragen? Dan kan de erkende autosloperij jouw auto direct afmelden. Je hoeft dan geen nieuw kentekenbewijs aan te vragen.