Autopapieren kwijt, wat nu?

12/02/2019   |   26/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Wil je je auto verkopen aan een handelaar of aan een andere particulier? Dan heb je je autopapieren nodig om je voertuig over te schrijven. Op je autopapieren staan gegevens die je nodig hebt om je voertuig over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Van hem ontvang je een vrijwaringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat je niet langer eigenaar bent van het voertuig.

Als je de papieren kwijt bent, dan kun je je auto niet overschrijven en dus eigenlijk ook nog niet verkopen. Je bent namelijk verantwoordelijk voor een voertuig als je als eigenaar geregistreerd staat. Dat betekent dat alle veranwoordelijk bij jou ligt en dus ook de verzekeringsplicht en de wegenbelasting. Ben je je autopapieren kwijt en ben je benieuwd wat je nu moet doen? In dit artikel geven we je hierover informatie.

Kentekencard en tenaamstellingscodes

De huidige kentekenbewijzen worden uitgegeven in de vorm van een kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscodes. Als je een auto koopt en de op jouw naam laat zetten, ontvang je het eerste deel van de tenaamstellingscode van de verkoper of bij het postkantoor. De kentekencard op creditcardformaat en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je enkele dagen later per post. Bewaar deze gegevens goed, want je hebt ze ooit nog nodig als je je auto weer verkoopt.

Kentekencard kwijt

Ben je je kentekencard kwijt? Dan zal je een compleet nieuw kentekenbewijs aan moeten vragen. Op het kentekenbewijs staat recht onderaan een documentnummer. Dit nummer heb je nodig om de auto over te schrijven. Ben je de kaart kwijt? Dan kun je de auto niet overschrijven. Een nieuw kentekenbewijs aanvragen doe je hier. De kosten voor het aanvragen van een compleet nieuw kentekenbewijs bedragen anno 2019 € 31,50. Je ontvang de nieuwe kentekencard en de tenaamstellingscodes binnen enkele werkdagen per post.

Tenaamstellingscode kwijt

Ben je (een deel van) je tenaamstellingscodes kwijt, maar heb je je kentekencard nog wel? Dan heb je geluk! Je hoef alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen. De kosten voor het aanvragen van nieuwe tenaamstellingscodes bedragen anno 2019 slechts € 1,00. Nieuwe tenaamstellingscodes aanvragen doe je hier.

Auto papieren kwijt

Papieren kentekenbewijs verloren

Heb je jouw auto al langere tijd in bezit en beschik je nog over een ouderwets papieren kentekenbewijs? Dan werkt het overschrijven van je auto net iets anders. Op oude kentekenbewijzen staan belangrijke gegevens, zoals de meldcode (de laatste 4 cijfers van het chassisnummer), een duplicaatcode en een controleletter, die nodig zijn om een auto over te schrijven. Op de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vind je meer informatie over de kentekenbewijzen.

Ben je papieren kentekenbewijs kwijt? Dan zal je een compleet nieuw kentekenbewijs aan moeten vragen als je de auto wil verkopen. Je ontvang geen papieren meer, maar een kentekencard met een tennaamstellingscode.

Demontagecode

Erkende demontagebedrijven kunnen een zogenaamde demontagecode aanvragen. Voertuigen die worden gesloopt, kunnen worden afgemeld met deze code. Ben je je autopapieren kwijt? Dan kun je bij de autosloperij informeren naar de mogelijkheden om een demontagecode aan te vragen. Als je voertuig toch gesloopt gaat worden, scheelt dit onnodige kosten. Is het mogelijk om een demontagecode aan te vragen? Dan kan de erkende autosloperij jouw auto direct afmelden. Je hoeft dan geen nieuw kentekenbewijs aan te vragen.