Oude of gebruikte autobanden (gratis) inleveren, waar doe je dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De meeste particulieren brengen hun auto periodiek naar een garage voor onderhoud. Tijdens een Algemene Periodieke Keuring (APK) of een andere periodieke controle, zoals de grote beurt, kan worden geconstateerd dat de profieldiepte van de autobanden onvoldoende* is. In zo'n geval worden de banden vervangen en worden de oude banden door het autobedrijf afgevoerd. Echter, niet iedereen gaat naar de garage voor het vervangen van zijn of haar banden. Vervang jij je banden zelf of heb je ergens nog een set oude banden liggen waar je graag vanaf wilt? Dan vraag je je misschien af waar je je oude autobanden kunt inleveren. Je kunt de band immers niet zomaar in je container gooien. In dit artikel vertellen we je waar je je oude autobanden kunt inleveren, of dat dat gratis is en wat er met de oude banden gebeurt.

* De Nederlandse wet schrijft voor dat de profieldiepte van banden over het gehele loopvlak minimaal 1,6 milimeter moet zijn. Echter, het advies voor vervangen geldt al vanaf 2 milimeter (voor winterbanden is dat meestal 4 milimeter).

autobanden gratis recyling

Autobanden afvoeren, waar doe je dat?

Wil jij van je oude of gebruikte autobanden af? Je kunt ze inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente.

Is het inleveren gratis?

Het inleveren van autobanden bij de milieustraat is gratis. Je dient in principe alleen de banden in te leveren, dus niet de velg. Sommige milieustraten brengen namelijk kosten in rekening als banden worden afgevoerd met velg. Wil je dat zeker weten? Kijk dan op de website van de milieustraat in jouw buurt.

Waarom is het inleveren van banden gratis?

Wie autobanden koopt, betaalt direct al kosten voor het "verwijderen" ervan. Dat noemen we verwijderingsbijdrage. Om die reden hoef je niet te betalen op het moment dat je je banden inlevert bij de milieustraat. In 2020 is de verwijderingsbijdrage per band vastgesteld op € 1,50.

Wat gebeurt er met oude autobanden?

In Nederland organiseert RecyBEM de inlevering en recycling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt. Jaarlijks zamelen RecyBEM-gecertificeerde inzamelingsbedrijven zo'n 9 miljoen banden in. Een groot deel van de autobanden wordt gerecyled. Dat betekent dat ze een nieuwe toepassing krijgen in bijvoorbeeld speeltuintegels en als instrooimateriaal voor kunstgrasvelden. Een kleiner deel wordt gebruikt als ocassionband of voor energiewinning. In onderstaande video wordt de werkwijze van RecyBEM uitgelegd.

Wat doe je met autobanden die nog bruikbaar zijn?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nog een setje oude banden in je schuur hebt liggen, die je niet meer zelf gebruikt, maar die nog wel bruikbaar zijn. In zo'n geval kun je proberen om ze te verkopen via een online marktplaats of ze aanbieden, in ruil voor een kleine vergoeding, bij een autosloperij in de buurt. De vergoeding die je voor een tweedehands band ontvangt, hangt af van de staat waarin de band verkeert. Toch hoef je er over het algemeen niet op te rekenen dat je er meer dan enkele tientjes per band voor krijgt.

Bruikbare banden op velg verkopen

Autobanden op velg zijn meestal waardevoller dan autobanden zonder velg. De kans dat je een leuke vergoeding ontvangt voor een autoband op velg is daarom groter.

(Sloop)auto verkopen?