Waarom is een katalysator (veel) geld waard?

28/12/2020   |   25/11/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je hoort het de laatste tijd misschien wel eens op het nieuws: katalysatoren die onder auto's vandaan worden gestolen. Dat klinkt als een gek verhaal! Waarom doet iemand zoveel moeite om een relatief klein onderdeel onder een auto vandaan te stelen? In dit artikel leggen we uit wat een katalysator is, waarvoor deze dient en waarom deze relatief (veel) geld waard is. Op die manier begrijp je waarschijnlijk beter waarom ze worden gestolen!

Wat is een katalysator?

Als je wilt begrijpen waarom een katalysator geld waard is, is het belangrijk om te begrijpen waarvoor een katalysator dient en hoe deze is opgebouwd. Een katalysator vind je aan de onderkant van een auto en is gemonteerd aan de voorzijde van het uitlaatsysteem. Zijn voornaamste functie is om de uitlaatgassen te zuiveren. Binnenin een katalysator zit monoliet. Monoliet is een keramisch materiaal dat is opgebouwd uit heel veel kleine vierkantjes (een soort honingraatstructuur). Het monoliet is geïmpregneerd met verschillende edelmetalen, zoals platina, rodium en palladium (je treft in een katalysator dus geen goud aan). De uitlaatgassen worden door de katalysator heen gestuwd om ze op die manier te zuiveren.

Katalysator monoliet

Waarom is een katalysator geld waard?

De genoemde stof monoliet en de edelmetalen platina, rodium en palladium zijn relatief veel geld waard. Ondanks dat ze in kleine hoeveelheid aanwezig zijn in een katalysator kan het op sommige momenten toch interessant zijn om ze te stelen. Omdat de prijs van edelmetalen constant verandert, kan een katalysator op het ene moment enkele tientjes opbrengen en op het andere moment meer dan een paar honderd euro. Zeker als de prijs hoog is, is het voor dieven interessant om katalysatoren te stelen. Ze zijn relatief eenvoudig te verwijderen en in grote hoeveelheid kun je er gemakkelijk geld mee verdienen.

Zijn alle katalysatoren geld waard?

De ene katalysator is de andere niet! Dieven die het gemunt hebben op katalysatoren kiezen natuurlijk voor de meest waardevolle varianten. Om die reden hoor je bijvoorbeeld vaak dat ze het gemunt hebben op katalysatoren van de Toyota Prius, omdat deze relatief veel palladium zou bevatten.

Update november 2022: door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de ijzerprijzen flink opgelopen. Daardoor wordt er op dit moment veel meer betaald voor een katalysator. Het kan lonen om verschillende inkopers te vergelijken om zo de beste prijs te ontvangen.

Zelf je katalysator verkopen?

Is je oude katalysator kapot? Dan kan het lonen om hem te verkopen. De aanwezige materialen zijn geld waard en daarom zijn er bedrijven die bereid zijn om een vergoeding te betalen voor een oude katalysator. Ook als je je auto ter sloop aan gaat bieden, kan het lonen om zelf de katalysator te verwijderen en te verkopen op de tweedehands auto onderdelen markt. Houd er dan wel rekening mee dat een auto zonder katalysator ook voor de autosloperij minder geld waard is. Vermeld daarom eerlijk dat je de katalysator hebt verwijderd om misstanden achteraf te voorkomen.

Direct jouw auto met of zonder katalysator verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.