Wat is de emissieklasse van een voertuig en hoe zoek je deze op?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je hebt misschien al weleens gehoord van de emissieklasse van een voertuig. Maar wat is een emissieklasse en hoe kun je de emissieklasse van een voertuig, zoals een auto of een vrachtwagen, gratis opzoeken? Wij leggen het aan je uit.

Wat is een emissieklasse van een voertuig?

Een emissieklasse is een classificatie van voertuigen op basis van de hoeveelheid schadelijke stoffen die ze uitstoten. De klasse geeft dus min of meer aan hoe schoon een voertuig is in termen van luchtverontreiniging. Hoe hoger de emissieklasse is, hoe minder schadelijkse stoffen het voertuig uitstoot.

De RDW houdt van alle geregistreerde voertuigen in Nederland bij hoe schoon ze zijn. Meer informatie daarover vind je op hun website.

Waarvoor wordt de emissieklasse gebruikt?

  • Toegang tot milieuzones: In Nederland zijn er in verschillende steden milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. In deze zones gelden beperkingen op basis van emissieklasses. Door te weten wat de emissieklasse van je voertuig is, kun je bepalen of je voertuig voldoet aan de toegangscriteria van een zones. Als je voertuig niet aan de vereisten voldoet, mag je mogelijk niet in bepaalde gebieden rijden of kunnen er beperkingen gelden, tenzij je een ontheffing hebt natuurlijk.

  • Milieubewuste keuze maken: een emissieklasse kan je helpen om een milieubewuste keuze te maken als je een voertuig aan wilt schaffen.

Hoe zoek je de emissieklasse van een voertuig, zoals een auto, op?

De emissieklassen van een Nederlands voertuig kun je eenvoudig en gratis opzoeken aan de hand van een kenteken. Volg daarvoor de onderstaande stappen:

  1. Ga naar de website Milieuzones in Nederland.
  2. Typ het kenteken van een voertuig naar keuze in en klik op 'Controleer kenteken'.
  3. Lees de emissieklasse af.

Is een voertuig met een lage emissieklasse minder waard dan een voertuig met een hoge emissieklasse?

In sommige gevallen is een voertuig met een lage emissieklasse minder waard dan een vergelijkbaar voertuig met een hoge emissieklasse. Dat komt omdat het voertuig - zeker als we wat verder in de toekomst kijken - mogelijkerwijs eerder bepaalde zones niet mag betreden. Milieuzones zijn er niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland, waardoor voertuigen met een lage emissieklasse ook voor export vaak wat minder interessant zijn dan voertuigen met een hoge emissieklasse.

uitstoot auto emissieklasse

(Sloop)auto verkopen?