Wat is een btw-auto of marge-auto en wat is het verschil?

05/06/2023   |   30/07/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Misschien ben je de begrippen btw-auto en marge-auto tijdens je zoektocht naar een nieuwe auto al tegengekomen. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Wij leggen uit wat een btw-auto is, wat een marge-auto is en wat het verschil is tussen de twee.

Wat is een btw-auto?

Een btw-auto is een nieuwe auto óf een auto die altijd zakelijk eigendom is geweest. Over een btw-auto moet btw worden betaald. De verkoper van de auto brengt daarom btw in rekening bij de koper.

Btw-auto kopen als ondernemer?

Wil je als ondernemer een btw-auto kopen? Dan schiet je de btw eerst voor. Je kunt de btw tijdens je btw-aangifte weer terugvorderen of verrekenen met af te dragen btw. Meer informatie over het doen van btw-aangfite vind je op de site van de Belastingdienst.

Voorbeeld

 • Je koopt een auto voor € 1.210 inclusief BTW. Je kunt € 210 euro terugvorderen of verrekenen met af te dragen btw. De 'echte' aankoopprijs is € 1.000.

Btw-auto kopen en verkopen als btw-plichtige autohandelaar?

Wil je als autohandelaar een btw-auto kopen en verkopen? Bij aankoop schiet je de btw eerst voor. Je kunt die btw later weer terugvorderen of verrekenen met af te dragen btw. Als je de auto verkoopt, breng je, ongeacht of de koper een ondernemer of particulier is, btw in rekening. Je dient die btw tijdens je btw-aangifte weer af te dragen of te verrekenen met te betalen btw.

Voorbeeld

 • Je koopt een auto voor € 1.210 inclusief BTW. Je kunt € 210 euro terugvorderen of verrekenen tijdens je btw-aangifte. De 'echte' aankoopprijs is € 1.000.
 • Je verkoopt de auto voor € 2.420 inclusief BTW. Je dient € 420 euro af te dragen of te verrekenen tijdens je btw aangifte. De 'echte' verkoopprijs is € 2.000.
 • Je bruto winst bedraagt € 2.000 - € 1.000 = € 1.000

Btw-auto kopen als particulier?

Wil je als particulier een btw-auto kopen? Dan betaal je de btw. Je kunt de btw niet terugvorderen of verrekenen met af te dragen btw.

Verkoop je de auto in de toekomst weer? Dan 'verandert' de btw-auto in een marge-auto. De btw is dan namelijk betaald.

Voorbeeld

 • Je koopt een auto voor € 1.210 inclusief BTW. Je kunt geen btw terugvorderen of verrekenen. De 'echte' aankoopprijs is € 1.210.

btw auto berekenen op rekenmachine

Wat is een marge-auto?

Een marge-auto is minimaal één keer in particulier eigendom geweest. Een marge-auto is btw-vrij, want de btw is al een keer betaald door de eerste particuliere koper. De verkoper van de auto brengt daarom geen btw in rekening bij de koper.

Marge-auto kopen als ondernemer?

Wil je als ondernemer een marge-auto kopen? Dan hoeft je geen btw te betalen, maar je kunt ook geen btw terugvorderen of verrekenen met te betalen btw.

Voorbeeld

 • Je koopt een marge-auto voor € 1.210. Je kunt geen btw terugvorderen of verrekenen. De 'echte' aankoopprijs is € 1.210.

Btw-auto kopen en verkopen als btw-plichtige autohandelaar?

Wil je als autohandelaar een marge-auto kopen en verkopen? Dan mag je de margeregeling toepassen. Je berekent de btw dan niet over de omzet, maar over het verschil tussen verkoop en inkoopprijs (de winstmarge). Meer over de margeregeling lees je op de site van de Belastingdienst.

Voorbeeld

 • Je koopt een marge-auto voor € 1.000.
 • Je verkoopt de marge-auto voor € 2.210.
 • Je winstmarge is € 2.210 - € 1.000 = € 1.210. Alleen over die winstmarge betaal je 21% btw.
 • De btw over de winstmarge bedraagt € 1.210 / 121 * 100 = € 210.
 • Je bruto winst bedraagt € 2.210 - € 210 - € 1.000 = € 1.000

Marge-auto kopen als particulier?

Wil je als particulier een btw-auto kopen? Dan hoef je geen btw te betalen, want de btw is al betaald door een andere particuliere koper.

Voorbeeld

 • Je koopt een marge-auto voor € 1.210. De 'echte' aankoopprijs is € 1.210.
(Sloop)auto verkopen?