Hoe krijg je de beste prijs voor een sloopauto?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Is jouw auto rijp voor de sloop? Dan wil je jouw sloopauto ongetwijfeld voor de beste prijs verkopen. We spreken bewust over een 'beste prijs' en niet over een 'hoogste prijs', omdat er factoren zijn die een lagere prijs toch het 'beste' kunnen maken. Maar hoe en waar krijg je die beste prijs? Wij geven je een aantal tips.

De beste prijs voor je sloopauto en gratis laten ophalen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Tip 1: bepaalde de urgentie van verkopen

Als je snel van je auto af wilt, is het verstandig om een lage prijs te hanteren. Op die manier ben je het snelste van je sloopauto af. Rijd je zelf nog met de auto en heeft het verkopen eigenlijk niet zoveel haast? Dan kun je ook wat hoger inzetten. Als de auto niet verkocht wordt, rijd je gewoon nog even door. Later kun je alsnog zakken.

Tip 2: bepaal of jouw auto wel écht een sloopauto is

De volgende vraag die je jezelf moet stellen, is of dat jouw auto wel écht een sloopauto is. Als jouw auto voor Nederlandse begrippen een sloopauto is, hoeft dat niet te betekenen dat de auto dat in het buitenland ook is. Sommige auto's zijn in andere landen meer waard en/of reparatiekosten liggen een stuk lager dan in Nederland, waardoor een kapotte auto in het buitenland nog wél gerepareerd kan worden.

Wil je zeker weten dat je meer kunt krijgen dan de sloopprijs? Probeer je auto dan eerst te verkopen via een online marktplaats. Besef je wel dat dit een tijdrovend proces kan zijn.

Tip 3: ruim je auto van te voren even op

In principe is het niet nodig om een sloopauto schoon te maken voordat je hem naar de sloperij brengt. Toch is het wel netjes om de auto even op te ruimen, immers moet de auto anders door medewerkers van de autosloperij worden opgeruimd voordat ze hem uit elkaar halen.

Tegelijkertijd kan de staat van jouw voertuig de hoogte van de vergoeding die je ontvangt, beïnvloeden. We zijn namelijk geneigd om zaken die er vies uitzien als minder waardevol te beschouwen, waardoor de kans bestaat dat je een lagere vergoeding ontvangt.

Tip 4: bepaal of je jouw auto zelf weg gaat brengen of op wilt laten halen

Een sloopauto laten ophalen, dat klinkt natuurlijk fijn en gemakkelijk. Echter, het transport van jouw auto gaat gepaard met kosten, die verdisconteerd worden met de vergoeding die jij voor jouw sloopauto ontvangt. Om die reden ontvang je meestal een iets hogere vergoeding als je jouw auto zelf naar de sloop brengt. Daar staat wel tegenover dat je zelf naar de sloop moet rijden. Als de keuring van jouw auto al verlopen is óf als deze kapot is, is laten ophalen meestal beter. Je hoeft dan niet zelf met een aanhanger in de weer.

Deels gedemonteerde auto's bij de autosloperij

Tip 5: zorg ervoor dat je autopapieren compleet zijn

Ben je van plan om jouw auto naar de sloop te brengen? Dan heb je je autopapieren nodig om jouw auto te kunnen overschrijven. Sommige autosloperijen betalen een lagere vergoeding als de papieren niet compleet zijn. Zorg daarom voor complete autopapieren. De autosloperij kan er dan niet om afdingen, maar jouw auto ook direct vrijwaren, zodat de kosten van autoverzekering en wegenbelasting niet onnodig doorlopen.

Ben je je autopapieren kwijt of zijn ze niet compleet? Erkende demontagebedrijven kunnen een zogenaamde demontagecode aanvragen. Voertuigen die worden gesloopt, kunnen worden afgemeld met deze code. Ben je je papieren kwijt? Dan kun je bij de autosloperij informeren naar de mogelijkheden om een demontagecode aan te vragen. Als je voertuig toch gesloopt gaat worden, scheelt dit onnodige kosten. Is het mogelijk om een demontagecode aan te vragen? Dan kan de erkende autosloperij jouw auto direct afmelden. Je hoeft dan geen nieuw kentekenbewijs aan te vragen.

Tip 6: onderhandel over de prijs

Sommige autosloperijen doen meteen al een realistisch bod, terwijl andere autosloperijen juist laag inzetten om het onderstaande uit de kan te halen. Ga daarom niet zomaar akkoord met het eerste de beste bod, maar probeer een beetje te onderhandelen. Besef je goed dat je te maken hebt met doorgewinterde handelaren, dus laat je niet te makkelijk onder de tafel praten.

Tip 7: vergelijk autosloperijen

Het kan lonen om autosloperijen met elkaar te vergelijken. Neem daarom contact op met een aantal bedrijven. Let wel: focus je niet alleen op de hoogste prijs, maar ook op andere factoren, zoals de mogelijkheid tot ophalen en het ophaaltermijn.

Tip 8: wacht niet te lang met verkopen en laten ophalen

Mensen beseffen zich meestal niet goed dat het hebben van een auto geld kost. Ook een stilstaande auto kost al snel 3 tot 10 euro per dag aan wegenbelasting en autoverzekering. Onderhandel je over enkele tientjes, maar duurt de onderhandeling een week? Dan is dat meestal zonde van de moeite.

Wil je dat jouw sloopauto wordt opgehaald? Spreek dan goed af wanneer jouw auto wordt opgehaald. Hoe langer de auto op jouw naam staat, hoe meer deze kost.

Hoe bepaal je de juiste vergoeding voor jouw auto

De vergoeding voor auto's die naar de sloop worden gebracht, loopt uit een van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro's. Om die reden is het misschien lastig om te bepalen of je een juiste vergoeding krijgt voor jouw oude auto. Hoewel er geen echte minimum waarde is, kun je er vanuit gaan dat sloopauto's altijd wel enkele tientjes tot een paar honderd euro opleveren. Vaak hanteren we de vuistregel van minimaal 5 tot 10 cent per kilogram. Weegt jouw auto 1.000 kilo? Dan ontvang je in vrijwel alle gevallen minimaal € 50,- tot € 100,- voor je sloopauto, maar als de oud-ijzerprijzen goed zijn of als het om een jonge schadeauto gaat, dan kan de prijs flink oplopen.

Ben je benieuwd wat andere vragen voor een soortgelijke auto? Neem dan eerst een kijkje op online marktplaatsen. Besef je wel dat de prijs die op deze marktplaatsen gevraagd wordt, vrijwel nooit betaald wordt en je dus onder deze vraagprijs zal moeten zitten.

(Sloop)auto verkopen?