Een tweedehands accu kopen, is dat verstandig?

11/10/2021   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Al vaker hebben we je geinformeerd over de redenen om tweedehans auto onderdelen te verkiezen boven nieuwe onderdelen. Echter, het kiezen voor gebruikte onderdelen is voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Eigenlijk is dat erg jammer, omdat je enerzijds minder geld kwijt bent en anderzijds ook nog een steentje bijdraagt aan een beter milieu als je kiest voor tweedehands auto onderdelen. Soms krijgen we de vraag of het een goed idee is om een tweedehands accu te verkiezen boven een nieuwe accu, daarom geven wij daarover meer informatie.

Mijn accu is kapot, wat nu?

Wil je auto niet meer starten nadat je je autolampen aan hebt laten staan? Dan wil dat nog niet per se zeggen dat de accu echt kapot is. In vrijwel alle gevallen kan de accu opnieuw worden opgeladen met een acculader of kan de auto worden gestart met startkabels of een accubooster. Start jouw auto niet, omdat de accu leeg is? Probeer dan dus eerst of je de auto niet alsnog kunt starten aan de hand van de eerdergenoemde oplossingen. Je kunt ook een multimeter gebruiken om de staat van de accu te bepalen, maar dat vereist wel enige kennis van zaken.

Auto accu

Een nieuwe of tweedehandse accu aanschaffen?

Werkt de accu echt niet meer en is deze kapot? Dan zal je een nieuwe accu aan moeten schaffen. Je kunt kiezen voor een nieuwe of een tweedehands accu. Veel mensen zijn geneigd om te kiezen voor ene nieuwe accu, simpelweg omdat ze dat altijd gedaan hebben, terwijl een tweedehands accu in vrijwel alle gevallen een beter betaalbare en meer duurzame oplossing is. Bovendien kan het bedrijf dat de accu's demonteert, meestal een autodemontagebedrijf, met behulp van de juiste apparatuur vaststellen of de kwaliteit van de accu nog kan worden gegarandeerd. Vrijwel alle bedrijven kunnen daarom garantie geven op een verkochte, tweedehandse accu.

Oude accu inleveren in ruil voor korting

De oude, kapotte accu bevat waardevolle grondstoffen. In de meeste gevallen krijg je daarom korting op je nieuwe, tweedehanse accu op het moment dat je je oude accu inruilt. Ben je van plan om een tweedehands accu te kopen bij een autosloperij in de buurt? Neem dan zeker je oude accu mee!