Worden auto's met een benzine- of dieselmotor minder waard?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je van plan bent om binnenkort een (nieuwe) auto aan te schaffen, overweeg je waarschijnlijk een elektrische auto. Steeds meer autofabrikanten elektrificeren hun wagenpark, waardoor er in de loop der jaren steeds minder auto's met verbrandingsmotoren zullen overblijven. Als je op dit moment, bijvoorbeeld om praktische redenen, toch liever een auto met benzine- of dieselmotor wilt aanschaffen, vraag je je misschien af of deze (snel) minder waard wordt. Daarover geven we informatie.

Nieuwe auto's emissievrij vanaf 2030

In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. Een van de manieren waarop daaraan kan worden voldaan, is door te verplichten dat nieuw verkochte auto's na 2030 geen CO2 meer uitstoten. Dat wil zeggen dat nieuwe auto's bijvoorbeeld elektrisch moeten zijn of op waterstof moeten rijden. De Rijksoverheid wil in 2050 helemaal geen CO2 meer uitstoten. Dat is opgenomen in de energieagenda.

Wat gebeurt er dan met auto's met een verbrandingsmotor?

Voorlopig verandert er niet veel voor auto-eigenaren met een benzine of diesel. Je mag gewoon in jouw auto met verbrandingsmotor blijven rijden. In de praktijk is het wel mogelijk dat er naar verloop van tijd meer belastingen worden geheven of dat er milieuzones worden ingesteld, waardoor je niet overal mag rijden. Tegelijkertijd zal waarschijnlijk ook het aantal tankstations in de loop der jaren afnemen. Daardoor zullen steeds meer mensen afstappen van hun benzine of diesel.

elektrische auto verbrandingsmotor diesel benzine

En de restwaarde dan?

Dat is lastig te voorspellen. De vraag wordt kleiner, maar ook het aanbod wordt kleiner. Voor populaire modellen en oldtimers kan het zelfs betekenen dat de prijs juist omhoog gaat. Voor minder populaire auto's geldt dat verkopen waarschijnlijk lastiger wordt en de restwaarde daalt. In andere landen, zoals in landen Azië en Afrika, gelden de emissieregels niet en zijn de autos met verbrandingsmotor nog wel een poos gewild. Je voertuig wordt voorlopig dus niet helemaal waardeloos.

Is een elektrische auto aanschaffen dan verstandiger?

Ook dat is lastig te voorspellen. De kans bestaat dat elektrisch rijden zich zo snel ontwikkelt, dat een elektrische auto van nu (bijvoorbeeld een elektrische auto met kleine actieradius) over een aantal jaar helemaal niet meer interessant is. De restwaarde kan daardoor ook snel afnemen. Bovendien is een elektrische auto duurder en is er eigenlijk nog geen (tweedehands) markt voor goedkope elektrische auto's.

Conclusie

De restwaarde van reguliere benzine- en dieselauto's zal ongetwijfeld afnemen, maar er zijn nog heel wat jaren te gaan voordat ze echt waardeloos zijn. Je hoeft je voorlopig geen zorgen te maken als je liever een auto met verbrandingsmotor wilt aanschaffen. Tegelijkertijd is investeren in een elektrische auto niet altijd de betere optie als je naar praktische redenen, aanschafprijs en restwaarde kijkt.

(Sloop)auto verkopen?