Op welk moment, in welke seizoen, kun je je auto het beste verkopen?

07/03/2022   |   07/03/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het klinkt misschien als een rare vraag, maar je auto op het juiste moment verkopen, kan je duizenden euro's extra opleveren. Ben jij van plan om je auto binnenkort te verkopen, maar vraag je je af of dit wel het beste moment is? In dit artikel leggen we uit wat de invloed van het seizoen, en daarmee het weer, is op de verkoopprijs van jouw tweedehands auto.

Marktwerking

De prijs van een tweedehands auto komt tot stand door marktwerking. Op Wikipedia wordt marktwerking gedefinieerd als "het in de economie het (snel, minder snel of zelfs helemaal niet) tot stand komen van een evenwichtsprijs voor een goed of voor een dienst, wanneer er een gegeven verhouding bestaat tussen vraag en aanbod". Is de vraag naar een specifieke auto groot, maar het aanbod klein? Dan kun je als verkoper meer geld vragen. Is de vraag naar een auto klein en is ook het aanbod groot? Dan is de kans groot dat jij jouw auto moeilijk, of misschien wel helemaal niet, verkocht krijgt.

Grote seizoensafhankelijkheid voor bepaalde type voertuigen

Voor bepaalde type voertuigen geldt dat de invloed van het seizoen, en daarmee het weer, op de verkoopprijs groot is. Wij hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

  • Cabrio's: auto's met een open dak worden meer gekocht zodra het mooi weer wordt. De vraag naar cabrio's gaat dan omhoog. Tegelijkertijd zullen mensen met een cabrio deze minder snel verkopen. Daarom stijgen de prijzen. In de herfst beseffen mensen dat ze hun cabrio niet meer nodig hebben. Tegelijkertijd is de vraag naar cabrio's nu kleiner. Daarom zakken de prijzen in deze periode van het jaar.
  • Campers en caravans: ook voor campers en caravans gaat de bovenstaande situatie op. De vraag wordt groter zodra het mooi weer wordt en zakt zodra het weer kouder wordt.
  • Motors: net als cabrio's, campers en caravans, zijn ook motors vooral gewild in de periode van het jaar dat het mooi weer is. Wil jij jouw motor verkopen? Dan kun je dat het beste in de lente of zomer doen.
  • Auto's met vierwielaandrijving (4x4): in tegenstelling tot bovenstaande voertuigen, zijn auto's met vierwielaandrijving (4x4) juist gewilder in de herfst en de winter. Wegen zijn dan minder begaanbaar. In de herfst en de winter is het aanbod kleiner en de vraag groter, waardoor de vraag omhoog gaat. In de lente en de zomer is het aanbod groter en de vraag kleiner, waardoor de prijzen dalen.

Cabrio

Kleine verschillen voor alle voertuigen

  • In zijn algemeenheid geldt dat men voertuigen waarin men droog kan zitten in de herfst en de winter iets meer opleveren. De reden is logisch: in de lente en de zomer pakt men eerder de fiets, omdat het mooi weer is. Zodra het meer gaat regenen en het kouder wordt, wordt de behoefte aan een auto groter. Omdat op dat moment meer mensen op zoek gaan naar een auto, kan het zijn dat de prijzen iets hoger zijn.
  • Na de feestdagen, met name in januari, is er minder vraag en verkopen mensen hun auto omdat ze geld nodig hebben. Tijdens de feestdagen geven we relatief gezien veel geld uit, waardoor we na de feestdagen minder te besteden hebben.
  • Traditioneel worden nieuwe collecties gelanceerd in maart en september, waardoor autoverkopers, zoals dealers, willen overstappen naar de nieuwe collectie. Ze "dumpen" hun oude voorraad, waardoor de prijzen iets lager kunnen zijn.
  • Grote auto bedrijven werken met kwartaal- en halfjaardoelstellingen, waardoor zij aan het eind van iedere periode prijzen verlagen om nog snel een aantal auto's te verkopen.

Onverwachte gebeurtenissen

Er gebeuren dingen die we van te voren niet kunnen overzien die een grote invloed hebben op de prijs. Een goed voorbeeld daarvan is de coronapandemie. Hoewel de vraag naar auto's, mede door het thuiswerken, in eerste instantie nog leeg te zakken. Stegen de prijzen daarna aanzienlijk door wereldwijde tekorten aan chips. Een auto die je een jaar geleden kocht, is nu misschien wel meer waard.

Loont het om te wachten?

Als jouw auto in goede staat verkeert, dan kan het lonen om nog even te wachten met een verkoop. Zeker als het om een auto van (tien)duizenden euro's gaat en als de seizoensimpact groot is. Echter, besef je goed dat er kosten zijn verbonden aan het hebben van een auto, ook als je er niet mee rijdt. Als je een paar maanden moet wachten en de auto niet gebruikt, kost dat je toch al snel een paar honderd euro aan wegenbelasting en autoverzekering. Is jouw auto slechts een paar honderd euro waard? Dan kun je deze zeer waarschijnlijk niet terugverdienen en is wachten de moeite niet waard.