Auto inruilen of zelf (particulier) verkopen, wat is het beste?

30/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen, maar heb je nog een andere auto op je oprit staan? Grote kans dat je die, waarschijnlijk ongeveer tegelijkertijd met de aanschaf van je nieuwe auto, wilt verkopen. Voor veel mensen is het een gewoonte om hun auto in te ruilen, maar is dat eigenlijk verstandig? Wij krijgen vaak de vraag wat het beste is: je auto inruilen of zelf particulier verkopen. Daarom leggen we in dit artikel uit wat inruilen is, wat de voor- en nadelen van inruilen zijn, wat particulier verkopen is, wat de voor- en nadelen van particulier verkopen zijn en wat het beste is.

Wat is dat, je auto inruilen?

Wie een auto gaat kopen en al een andere auto bezit, krijgt meestal het aanbod om zijn of haar 'oude' auto te verkopen aan degene waarvan hij of zij een auto koopt. Dat principe noemen we inruilen. In de praktijk betekent het meestal dat je een korting krijgt op de aanschaf van de 'nieuwe' auto.

Voor- en nadelen van inruilen

Het inruilen van een auto heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen.

Voordelen van inruilen

  • Je doet slechts één keer met één partij zaken, waardoor inruilen relatief gezien makkelijk is en weinig tijd kost.
  • Je bent direct van de auto af, waardoor je geen dubbele kosten hebt, bijvoorbeeld voor je autoverzekering en wegenbelasting.

Nadelen van inruilen

  • Je ontvangt meestal niet de beste prijs voor je auto als je voor inruilen kiest.

autosleutel overhandigen verkoop

Inruilen lijkt vooral voordelig

Wie een auto inruilt, krijgt een korting op de auto die hij of zij koopt. Een auto die op de markt nog 500 euro waard is, levert bij inruil soms wel 750 euro korting op. Goede deal zou je denken! Toch is die korting een beetje misleidend. Zeker als je je beseft dat je ook 500 euro korting had gekregen als je niks had ingeruild (korting zonder inruil). De feitelijke 'korting' is in zo'n geval slechts (750 - 500 =) 250 euro.

Hoeveel levert jouw auto écht op bij inruil?

Wil je weten hoeveel jouw auto écht oplevert bij inruil? Onderhandel dan eerst over de prijs van de aan te kopen auto en vertel nog niet dat je iets in te ruilen hebt. Pas als je het maximale resultaat hebt bereikt, begin je over inruilen. Het bedrag dat er nu nog af kan, is de echte inruilwaarde.

Waarom valt de inruilwaarde vaak een beetje tegen?

De kans dat het bedrijf waar jij je 'nieuwe' auto gaat kopen daadwerkelijk (erg) geinteresseerd is in jouw 'oude' auto is niet super groot. Natuurlijk zijn er autobedrijven die allerlei soorten auto's inkopen en jouw auto wel zien zitten, maar autobedrijven die zich voornamelijk richten op de verkoop van wat nieuwere auto's of auto's van een specifiek merk zitten zeer waarschijnlijk niet echt te wachten op jouw auto. Ze willen de auto heus wel overnemen, maar alleen als ze hem gemakkelijk weer kunnen verkopen met een klein beetje winst.

Auto inruilen waarde

Wat is particulier verkopen?

Wie zijn auto zelf verkoopt als particulier, kiest voor particulier verkopen.

Voor- en nadelen van particulier verkopen.

Het zelf verkopen van een auto heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen.

Voordelen van particulier verkopen

  • Als je de auto zelf (particulier) verkoopt, realiseer je - mits je goed onderhandelt - waarschijnlijk een hogere prijs dan bij inruil.

Nadelen van particulier verkopen

  • Het zelf verkopen van je auto kan een tijdrovend proces zijn en vereist een beetje deskundigheid en onderhandelkwaliteiten. Je dient advertenties te plaatsen (die soms geld kosten), er komen mensen langs om de auto te bezichtigen en voor een proefrit en je dient zelf te onderhandelen. Bovendien ben je als verkoper verplicht om de koper eerlijk te informeren over de staat waarin jouw auto verkeert. Dat noemen we informatieplicht.
  • De kosten die gepaard gaan met het bezitten van een auto lopen door zolang de auto niet verkocht is. Een auto kost maandelijks al snel meer dan honderd euro. Die kosten moet je ook terugverdienen om het particulier verkopen van je auto rendabel te maken.

Een auto inruilen of zelf verkopen, wat is het beste?

Wat voor jou het beste is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Wil je de hoogste prijs realiseren, weet je wat van auto's, kun je goed onderhandelen en vind je het niet erg om tijd te investeren in de verkoop? Dan is de auto zelf verkopen de beste keuze. Kies je liever voor gemak en vind je het niet zo erg om een lagere vergoeding te ontvangen? Kies er dan voor om je auto in te ruilen.

man fotografeert auto voor particuliere verkoop