Direct je auto verkopen en gratis laten ophalen?

06-40719624 Bel mij op

✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Auto zelf slopen, mag dat?

01/04/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Na een groot auto ongeluk, waarbij je erg veel schade hebt opgelopen, is je auto veelal rijp voor de sloop. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van een vergelijkbare goede auto is het in de meeste gevallen beter om je auto te (laten) slopen. Toch kunnen er nog een aantal onderdelen in je auto aanwezig zijn die je in de toekomst misschien kunt hergebruiken. Daarom is het voor velen aantrekkelijk om hun auto gedeeltelijk te demonteren. Dit levert in de meeste gevallen meer op dan het wegbrengen van de volledige auto naar de autosloperij. Is het toegestaan en legaal om zelf je auto te slopen? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

Je auto zelf slopen

Uiteraard is het mogelijk om je auto gedeeltelijk zelf te demonteren, maar een andere vraag is of het wettelijk mogelijk en toegestaan is om de registratie van het kenteken zelfstandig te beëindigen. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden verbonden aan het slopen van een voertuig. Het is slechts voor een aantal voertuigen geoorloofd om ze zelf te slopen, zoals een motor, bromfietsen of aanhangwagens. Deze voertuigen mag je zelf slopen en daarna kun je een schriftelijke aanvraag indienen voor beëindiging van het kenteken bij het RDW. Een auto kun je (gedeeltelijk) demonteren, maar je kunt het kenteken niet zelf beeindigen. Je zult je auto dus moeten laten slopen door een erkend demontagebedrijf. Meer informatie hierover vind je op de site van het rdw.

Auto zelf slopen mag dat?

Erkende demontagebedrijven

Als je je auto met een Nederlands kenteken wilt laten slopen, mag dat in Nederland alleen geschieden door een RDW erkend demontagebedrijf. Deze sloperijen zullen ervoor zorgen dat de registratie in het kentekenregister wordt beëindigd, waarmee ook de voertuigverplichtingen stoppen. Je zult hiervoor een aantal documenten moeten meenemen, zoals een compleet kentekenbewijs. Ben je je autopapieren kwijt? Dan zul je ze misschien opnieuw aan moeten vragen. Met behulp van de kentekenpapieren meldt de medewerker van de autosloop het kenteken af. Je ontvangt van hen een zogenaamd vrijwaringsbewijs.

Auto met Nederlands kenteken laten slopen in het buitenland

Laat je je auto slopen in het buitenland? Dan gelden er andere regels. Meer informatie vind je hier.

Conclusie

Het is dus niet mogelijk om het kenteken van je voertuig zelfstandig af te melden, maar wel om dit te laten doen door RDW erkende demontagebedrijven. Je kunt een auto wel gedeeltelijk demonteren. Je kunt op deze website zoeken naar een autosloperij in de buurt. Er zijn namelijk veel autosloperijen waar je je auto kunt inleveren en waar je er ook nog een vergoeding ontvangt voor je sloopauto. Is je auto er zo slecht aan toe dat je niet meer zelf naar de sloperij kunt rijden? Dan is het een optie om te kiezen voor een sloopauto ophaaldienst.