Auto zelf slopen, mag dat?

01/04/2019   |   13/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Na een groot auto-ongeluk, waarbij je veel schade hebt opgelopen, is je auto - helaas - soms rijp voor de sloop. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van een vergelijkbare, goede auto, is het in de meeste gevallen beter om je auto te (laten) slopen. Meestal zijn er op dat moment nog een aantal auto onderdelen in de auto aanwezig die kunnen worden hergebruikt. Daarom is het aantrekkelijk om die onderdelen zelf te demonteren. Het verkopen van de losse onderdelen levert soms meer op dan het wegbrengen van de volledige auto naar de autosloperij. Is het toegestaan om zelf je auto te demonteren en/of te slopen?

Je auto zelf demonteren en/of slopen, mag dat?

Het is toegestaan om je auto (gedeeltelijk) zelf te demonteren. Echter, een andere vraag is of het mogelijk is om de registratie van het kenteken zelfstandig te beëindigen. Dat is slechts het geval voor een aantal type voertuigen, zoals voor een motor, bromfiets of aanhangwagens. Deze voertuigen mag je dus zelf demonteren. Daarna kun je een schriftelijke aanvraag indienen voor beëindiging van het kenteken bij het RDW. Een auto mag je (gedeeltelijk) demonteren, maar je kunt het kenteken niet zelf beeïndigen. Dat kan alleen een erkend demontagebedrijf. Meer informatie hierover vind je op de site van het rdw.

Auto zelf slopen mag dat?

Erkende demontagebedrijven

Alleen een erkend demontagebedrijf kan het kentekenen van een auto beeïndigen. Je zal zelf een aantal documenten moeten meenemen, zoals een kentekenbewijs. Ben je je autopapieren kwijt? Dan zal je ze misschien eerst opnieuw aan moeten vragen. Met behulp van de kentekenpapieren meldt de medewerker van de autosloop het kenteken af. Je ontvangt van hen een zogenaamd vrijwaringsbewijs.

Auto met Nederlands kenteken laten slopen in het buitenland

Laat je je auto slopen in het buitenland? Dan gelden er andere regels. Meer informatie daarover vind je hier.

Conclusie

Het is niet mogelijk om het kenteken van je auto zelf te beeïndigen, maar wel om dit te laten doen door een door de RDW erkend demontagebedrijf. Je kunt en mag een auto wel (gedeeltelijk) demonteren. Je kunt op deze website zoeken naar een autosloperij in de buurt. Er zijn namelijk veel autosloperijen waar je je auto kunt inleveren en waar je er ook nog een vergoeding ontvangt voor je sloopauto. Is je auto er zo slecht aan toe dat je niet meer zelf naar de sloperij kunt rijden? Dan is het een optie om te kiezen voor een sloopauto ophaaldienst.