De duplicaatcode (ophoogcode) op je kentekenpapieren, wat is dat eigenlijk?

17/12/2021   |   27/12/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Op je kentekenbewijs, in de vorm van papieren of een card, staan allerlei cijfers en getallen. Je kunt hierop onder andere het kenteken, de meldcode, het chassisnummer en een duplicaatcode vinden. In dit artikel behandelen we de duplicaatcode, die ook wel ophoogcode wordt genoemd. Waarvoor dient de duplicaatcode op de kentekenpapieren en waarvoor heb je hem nodig?

Wat is de duplicaatcode op jouw kentekenpapieren?

Een duplicaatcode op jouw kentekenpapieren geeft aan hoe vaak er een vervangend kentekenbewijs voor het betreffende voertuig is afgegeven.

Van 1 februari 2013 tot en met 22 september 2008 moest de duplicaatcode op jouw kentekenpapieren overeenkomen met de code op de platen (van 1 januari 2000 tot en met 1 februari 2003 was het een aanbeveling). Dat had te maken de invoering van het GAIK-systeem. Was je kentekenpapieren kwijt? Dan moest je nieuwe kentekenplaten aanvragen en andersom. De regeling was best ingewikkeld, want er waren diverse uitzonderingen.

Sinds 22 september 2008 hoeft de duplicaatcode op je papieren niet meer overeen te komen met die op je kentekenplaat. Ze hadden vanaf dat moment ieder hun eigen duplicaatcode.

Sinds het intrede van de kentekencard in 2014 staat er helemaal geen duplicaatcode meer op de kentekenbewijs.

Duplicaatcode

Waar vind je de duplicaatcode?

Omdat er in de loop der jaren verschillende varianten van het kentekenbewijs zijn uitgegeven, leggen we je per soort uit waar je de duplicaatcode kunt vinden.

Kentekencard (> 2014)

Op de kentekencard van na 2014 is geen duplicaatcode meer te vinden.

Kentekenpapieren (1998 tot en met 2013)

Op de kentekenpapieren die dateren van 1998 tot en met 2013 vind je de duplicaatcode bovenaan op Voertuigbewijs deel I, rechts van het kenteken.

Kentekenpapieren (1995 tot en met 1998)

Op de kentekenpapieren die dateren van 1995 tot en met 1998 vind je de duplicaatcode ook op Voertuigbewijs deel I, maar dan onder het gewicht.

Oudere kentekenpapieren zonder duplicaatcode (< 1995)

Op oudere kentekenpapieren staat de duplicaatcode niet los vermeld, maar is deze verwerkt in de voertuigcode. Je kijkt hiervoor naar de 7e positie van de voertuigcode:

  • Als er een - of L op de zevende positie staat, dan is de duplicaatcode 00
  • Als er een A of M op de zevende positie staat, dan is de duplicaatcode 01
  • Als er een letter B of de letter N op de zevende positie staat, dan is de duplicaatcode 02
  • etc.

Meer informatie

Al met al best lastige materie! Wil je meer weten over de duplicaatcode? Op Kentekenkennis.nl vind je nog veel meer informatie over uitzonderingen, bijzondere kentekens en fouten.