Wat is een meldcode en waarvoor dient deze?

27/12/2021   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je bent hem misschien al weleens tegengekomen op je kentekenbewijs: de meldcode. Het is een viercijferige code die te vinden is op ieder kentekenbewijs van je voertuig, of je nu een kentekencard of ouderwetse papieren hebt. Waar vind je de meldcode, wat is het en waarvoor heb je hem nodig?

Waar vind je de meldcode?

Omdat er verschillende varianten van het kentekenbewijs in omloop zijn, leggen we per variant uit waar je de meldcode vindt.

Kentekencard (> 2014)

Op de kentekenpas vind je de meldcode los op de voorkant, net onder het kenteken.

Kentekenpapieren (1995 tot en met 2013)

Ook op de kentekenpapieren die dateren van 1995 tot en met 2014 wordt de meldcode los vermeld. Je vindt de code rechts van het kenteken op Tennaamstellingsbewijs deel II en op het Overschrijvingsbewijs rechts van de duplicaatcode.

Kentekenpapieren (<1995)

Op deze kentekenpapieren wordt de meldcode niet los vermeld, maar is hij wel af te lezen. De meldcode is namelijk gelijk aan de laatste vier cijfers van het chassisnummer.

meldcode

Wat is een meldcode?

Een meldcode is niets anders dan de laatste vier cijfers van je chassisnummer.

Autopapieren kwijt: hoe kom ik achter de meldcode?

Hierboven hebben we geheim van de smid al blootgegeven: de meldcode van jouw voertuig is gelijk aan de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Ben je je kentekenbewijs kwijt en heb je per direct je meldcode nodig, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een autoverzekering? Gebruik dan de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Weet je niet waar je het chassisnummer kunt vinden? Doe een kentekencheck om te achterhalen waar het chassisnummer van jouw voertuig te vinden is.

Waarvoor dient de meldcode?

De meldcode heb je in ieder geval op twee momenten nodig:

  • Bij het afsluiten van een verzekering zal een verzekeraar erom vragen.
  • Bezit je een voertuig met een ouderwetse papieren kentekenbewijs, dan heb je de meldcode waarschijnlijk nodig om het voertuig over te schrijven.

Is een meldcode hetzelfde als tenaamstellingscodes?

Nee, dat is niet het geval. Sinds 2014 wordt er niet meer gewerkt met ouderwetse papieren kentekenbewijzen, maar met een kentekencard en tenaamstellingscodes. De meldcode is niet hetzelfde als tenaamstellingscode. Wil je meer weten over het overschrijven van je auto? Lees hier wat je nodig hebt om jouw voertuig over te schrijven.