Rijden zonder rijbewijs op zak, mag dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Dat je een rijbewijs nodig hebt om te mogen rijden in een voertuig waarvoor de rijbewijsplicht geldt, is voor (vrijwel) iedereen vanzelfsprekend. Echter, voor veel mensen is het minder vanzelfsprekend om hun rijbewijs altijd bij zich te dragen. Mag je rijden zonder rijbewijs op zak en kun je daarvoor een boete krijgen?

Mag je rijden zonder rijbewijs op zak?

Strikt genomen dien je altijd een origineel en geldig rijbewijs, dus geen kopie of foto, op zak te hebben als je in een voertuig rijdt waarvoor de rijbewijsplicht geldt. Meer informatie daarover vind je hier.

Kun je een boete krijgen voor rijden zonder rijbewijs op zak?

Ja, je kunt een boete krijgen als je rijdt zonder rijbewijs op zak. Een politieagent kan om je rijbewijs vragen als je in een voertuig rijdt en een boete uitschrijven als je geen rijbewijs kunt tonen. Anno 2024 bedraagt de boete voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs 100 euro exclusief administratiekosten.

Soms een waarschuwing

Ben je je rijbewijs vergeten? Dan kan een agent om je legitimatiebewijs vragen en op die manier controleren of je over een geldig rijbewijs beschikt. In sommige gevallen krijg je dan alleen een waarschuwing voor het niet kunnen tonen van je rijbewijs. Zorg er dus altijd voor dat je je kunt legitimeren. Helaas gaat deze situatie niet altijd op en krijg je soms gewoon een boete. Je kunt daarom je rijbewijs het beste gewoon altijd bij je dragen.

rijbewijs

Ondeugdelijk rijbewijs

Heb je je rijbewijs wel bij je, maar is deze ondeugdelijk, bijvoorbeeld omdat hij verlopen is, niet behoorlijk leesbaar is of niet voldot aan de gestelde eisen? Ook dan kun je een boete krijgen. De boete is afhankelijk van de situatie die voor jou opgaat. De hoogte van mogelijke boetes vind je in de Boetebase van het Openbaar Ministerie.

Rijbewijs niet willen tonen

Wil je, bijvoorbeeld omwille van privacy, je rijbewijs niet tonen? Er gelden geen uitzonderingen. Je bent dus altijd verplicht om je rijbewijs te tonen als een politieagent daarom vraagt.

(Sloop)auto verkopen?