Rijden zonder kentekenplaten, mag dat?

25/10/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

In Nederland moeten voertuigen zijn voorzien van één of meerdere kentekenplaten. Kentekenplaten zijn er in allerlei soorten en maten: ketekenplaten met een gele achtergrond en zwarte letters, kentekenplaten met een blauwe achtergrond en witte letters en zelfs kentekenplaten met een groene achtergrond en zwarte letters. Als één van je of beide kentekenplaten verloren of gestolen zijn, mag je dan zonder kentekenplaten op de openbare weg rijden? In dit artikel vertellen we of je mag rijden zonder kenteken en over een mogelijke boete.

Mag je rijden zonder kentekenplaat of -platen?

Nee, als je één kentekenplaat of beide kentekenplaten mist, mag je niet rijden op de openbare weg. Het maakt niet uit of je de kentekenplaat of -platen verloren bent of dat ze gestolen zijn. Meer informatie hierover vind je hier.

Nederlandse kentekenplaat

Kun je een boete krijgen voor rijden zonder kenteken?

Ja, dat kan zeker. Omdat het niet is toegestaan om te rijden zonder deugdelijke kentekenplaten, kun je hiervoor een boete krijgen. Anno 2022 bedraagt de boete voor rijden in een auto zonder deugdelijke kentekenplaten 150 euro exclusief administratiekosten.

Ondeugdelijke kentekenplaten

Een kentekenplaat moet deugdelijk en goed leesbaar zijn. Daarom moet deze aan allerlei voorwaarden voldoen. Informatie hierover vind je hier en hier. Heb jij wel kentekenplaten gemonteerd, maar zijn ze ondeugdelijk, bijvoorbeeld omdat ze beschadigd zijn, of onleesbaar, bijvoorbeeld omdat ze erg vies zijn? Dan kun je ook een boete krijgen.

Nieuwe kentekenplaten laten maken

Het is zaak om zo snel mogelijk nieuwe kentekenplaten te laten maken als jouw kentekenplaten gestolen, verloren of beschadigd zijn. De RDW adviseert om aangifte te doen als je denkt dat jouw kentekenplaten gestolen zijn. Dat is vaak het geval als beide kentekenplaten tegelijkertijd verdwenen zijn.

Op de website van de RDW lees je hoe en waar je nieuwe kentekenplaten kunt laten maken. Kentekenplaten kunnen alleen worden vervaardigd door erkende kentekenplaatfabrikanten.