Een import auto verkopen: is deze minder waard?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Jaarlijks worden er tienduizenden auto's geïmporteerd uit andere landen, zoals België, Duitsland en Frankrijk. Ben je in het bezit van zo'n ingevoerde auto, maar wil je deze graag verkopen? Zo nu en dan horen wij dat import auto's minder waard zijn dan auto's die niet geïmporteerd zijn, maar is dat wel echt zo? In dit artikel vertellen we wat een import auto is, of je een geïmporteerde auto mag verkopen, waarop je moet letten als je deze koopt of verkoopt en of ingevoerde auto's echt minder waard zijn.

Wat is een import auto?

Theoretisch gezien is bijna iedere Nederlandse auto geïmporteerd, omdat er in Nederland (vrijwel) geen auto's worden gefabriceerd. Echter, in dit bericht bedoelen we met een import auto: een auto die nu in Nederland geregistreerd is, maar in het verleden ook in het buitenland geregisteerd is geweest.

Hier leggen we je uit hoe je kunt zien of een auto geïmporteerd is.

import auto's

Mag je een geïmporteerde auto gewoon verkopen?

Ja, je mag import auto die nu in Nederland geregistreerd staat gewoon verkopen. Het is wel zo netjes om over het verleden van de auto te vertellen. Dat heet informatieplicht.

Een koper kan door middel van een kentekencheck ook zelf nagaan of een auto ingevoerd is.

Waarop moet je letten?

Het verkopen van een geïmporteerde auto werkt in de basis hetzelfde als het verkopen van een Nederlandse auto die nooit in het buitenland geregistereerd is geweest. Toch is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat er buiten Nederland anders wordt omgegaan met auto's en het onderhoud ervan. Zo wordt de historie niet altijd op eenzelfde wijze bijgehouden en gelden er andere regels en maatstaven voor onderhoud.

Is een import auto minder waard bij verkoop?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen is een geïmporteerde auto inderdaad minder waard. Dat komt omdat de historie buiten Nederland niet op dezelfde manier wordt bijgehouden als in Nederland. Daarom geeft de RDW ook geen oordeel over de kilometerstand. Ook de regels en maatstaven van onderhoud in andere landen verschillen met die van Nederland.

Het maximale uit de verkoop halen

Om te voorkomen dat jouw ingevoerde auto minder waard is bij een verkoop, zorg je voor een complete (onderhouds)historie. Op die manier kun je aantonen dat de kilometerstand - ondanks dat de RDW er geen oordeel over geeft - klopt en logisch is.

Import auto makkelijk en snel verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Een ingevoerde auto kopen, waar moet je op letten?

Een lagere verkoopprijs in de toekomst voorkomen, begint eigenlijk al bij het aankopen van de juiste auto. Ben je van plan om een ingevoerde auto te kopen, dan wil je uiteraard niet dat waarde in de toekomst extra snel afneemt. Onderstaande tips helpen je om een juiste aankoop te doen:

  • Controleer of het onderhoudsboekje compleet en gevuld is met stempels.
  • Controleer in het instructieboekje of het aanbevolen onderhoud is uitgevoerd.
  • Stel de juiste vragen. Vraag bijvoorbeeld niet of de auto nu schadevrij is, maar vraag naar het schadeverleden van de auto.
  • Inspecteer de auto visueel: gebruik je gezonde verstand om vast te stellen dat de zichtbare slijtage past bij een auto met een bepaalde kilometerstand.
  • Doe een goede, lange proefrit. Niet alleen in de straat van de verkoper dus, maar ook op de snelweg.
  • Laat in het koopcontract opnemen dat de kilometerstand gegarandeerd is en dat de auto geen schadeverleden heeft.
  • Laat een aankoopkeuring doen door een onafhandelijk bedrijf.
(Sloop)auto verkopen?