Auto met WOK-status verkopen, mag dat?

29/07/2019   |   25/11/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Elke auto die op de openbare weg rijdt, moet APK gekeurd zijn. Is je auto na schade flink beschadigd, óf koop je een import auto met schade, dan moet de auto (in sommige gevallen) weer gekeurd worden. Gedurende de tijd dat je moet wachten tot de auto (opnieuw) gekeurd is, krijgt je auto een zogenaamde WOK-status. WOK staat voor "Wacht op Keuring". Een WOK-status kan worden opgelegd door de politie, een schade-expert en door de RDW. Heeft je auto een WOK-melding? Dan mag je met de auto, met uitzondering van de rit naar het dichtstbijzijnde keuringsstation, niet meer de openbare weg op. Maar mag je een auto met WOK-melding verkopen?

Non-actief

Een WOK-status is in feite een non-actief status voor je auto. Gaat het om een geimporteerde auto, dan is er nog geen kenteken aanwezig, dus je mag sowieso de weg nog niet op. Bij een schade aan een auto met Nederlands kenteken blijft het kenteken op naam staan en daarom blijft ook de wettelijke verplichting tot verzekeren van kracht. Wil je het voertuig (nog) niet laten maken? Dan kun je het voertuig tijdelijk schorsen of zo snel mogelijk verkopen. Het is toegestaan om een auto met WOK-melding te verkopen, maar daar kleven wel nadelen aan.

Verkoopprijs bepalen

Een WOK-status krijg je als je auto te veel schade of mankementen heeft om veilig te kunnen rijden op de openbare weh. Over de omvang van de schade vertelt de WOK-status niets. Een auto die total-loss is kan een WOK-status krijgen, maar een auto zonder voorruit ook. Als je ervoor kiest om je schadeauto te verkopen, dan kun je proberen te verkopen aan een particuliere of een zakelijke koper. In het geval van een schadeauto zal je je meestal wenden tot een zakelijke koper. Een autohandelaar heeft een groter netwerk en vaak kanalen om de auto betaalbaar te laten repareren of juist te exporteren. Daarom is het voor autohandelaren veel interessanter dan voor particulieren om een auto met een WOK-melding te kopen. Wees in geval van schade altijd eerlijk over wat de koper kan verwachten en overleg eventueel het rapport van de schade-expert. Daarmee bespaar je de welles-nietes discussie achteraf.

WOK melding verkopen

Geslaagde verkoop

Wil je een auto met WOK-status verkopen? Dan wil je een zo'n hoog mogelijke prijs realiseren. De verkopende partij krijgt te maken met reparatiekosten en moet de auto daarna opnieuw laten goedkeuren door de RDW. Deze argumenten zullen door de kopende partij worden meegenomen om de hoogte van de aankoopprijs te bepalen. De prijs zal daarom lager uitvallen. Tegelijkertijd zal hij proberen om zoveel mogelijk van de prijs af te halen, door allerlei gebreken op te noemen. Voor een geslaagde verkoop sta je als verkoper sterker, als je een goed schadeoverzicht hebt. Je weet dan precies wat er mankeert. Eventueel kun je meerdere opkopers of autohandelaren vragen om een bod uit te brengen.

Direct een auto met WOK-status verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Sloop

Het kan natuurlijk zo zijn dat je auto zoveel schade heeft opgelopen, dat repareren geen zin meer heeft. Na drie weken marktplaats heb je geen enkele aanbieding gehad, dus ook export behoort niet langer tot de mogelijkheden. Er rest je op dat moment nog maar een mogelijkheid. Je brengt je auto naar de sloop. Toch betekent dat niet dat je auto waardeloos is. Ook een sloopauto kan nog een leuke vergoeding opleveren! Wil je meer informatie over het laten slopen van je voertuig? Hier lees je wat autodemontage precies is.