(Sloop)auto zonder katalysator verkopen: is de vergoeding lager?

29/04/2021   |   26/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Eerder al schreven wij al een artikel over katalysatoren en hun waarde. Vanwege de hoge marktprijzen van de zeldzame edelmetalen die in een katalysator te vinden zijn, zijn er steeds meer mensen geneigd om hun katalysator zelf te verwijderen en los van hun (sloop)auto te verkopen. Het verwijderen van een katalysator is meestal relatief eenvoudig, waardoor je, als je een beetje handig bent, gemakkelijk snel wat geld kunt verdienen. Echter, de vraag die wij vaker krijgen, is of een (sloop)auto zonder katalysator (veel) minder geld opbrengt bij de autosloperij. In dit artikel geven we antwoord op die vraag.

Is de vergoeding voor een auto zonder katalysator lager?

Het antwoord is vrij eenvoudig: ja, de vergoeding is (vrijwel) altijd lager. Een autosloperij is geinteresseerd in jouw auto, omdat deze waardevolle onderdelen bevat. De auto wordt gedemonteerd en daarna worden de materialen gerecyled en onderdelen tweedehands verkocht. Als jij de waardevolle onderdelen zelf al verwijderd hebt, kan de sloperij minder geld verdienen aan jouw auto. Dat betekent dat de auto voor hen minder waard is. Daarom betalen ze waarschijnlijk een lagere vergoeding.

Auto zonder katalysator verkopen

Moet ik melden dat ik de katalysator zelf al verwijderd heb?

Hoewel dit nergens zwart-op-wit geschreven staat, is dat wel zo netjes. Bovendien zal de medewerker van de autosloperij je waarschijnlijk wel vragen naar de staat waarin jouw auto verkeert. Bovendien heb je als verkoper informatieplicht, ook als particuliere verkoper. Het is dus niet de bedoeling dat je moedwillig verzwijgt dat je de katalysator zelf al verwijderd hebt.

Welke vergoeding kun je verwachten?

De vergoeding die je kunt verwachten, valt, na het verwijderen van een katalysator, relatief gezien vaak flink lager uit. Waar normaliter tussen de 50 en 250 euro voor een sloopauto wordt betaald, valt de vergoeding voor een auto zonder katalysator al snel 50 tot wel 150 euro lager uit. De reden is simpel: de waarde voor de autosloperij is met dat bedrag verlaagd.