Moet ik garantie geven als particuliere verkoper?
Je staat op het punt om je tweedehandse auto te verkopen, maar twijfelt of je wel wilt verkopen aan particuliere kopers. Je bent namelijk bang dat je de auto verkoopt en dat er kort na de verkoop toch onverhoopt een mankement optreedt, waarvan je zelf niet op de hoogte was. Je vraagt je af hoe het zit met de garantie die jij als particuliere verkoper aan een particuliere koper moet verstrekken. Daarover geven we in dit artikel meer informatie.
Garantie geven als particulier
In principe geef je als particuliere verkoper niet echt garantie aan een verkoper. Natuurlijk moet het voertuig dat jij verkoopt voldoen aan hetgeen dat je schetst in je verkoopadvertentie. Dat heet informatieplicht. Je mag mankementen, waarvan je op de hoogte bent, niet verzwijgen. Echter, de bewijslast van jouw informatieplicht ligt bij de koper. Dat wil zeggen dat de koper in het geval van een mankement moet kunnen bewijzen dat het defect al bestond toen de auto werd gekocht en dat jij als verkoper al op de hoogte was van het gebrek, maar dat verzwegen hebt. In de praktijk blijkt dit heel lastig en het is daarom verstandig voor kopers om een aankoopkeuring te laten doen door een onafhankelijk bedrijf.
Aankoopkeuring: ook voor verkopers
We kunnen ons goed voorstellen dat je je niet lekker voelt bij een verkoop aan een particulier. Immers weet je niet precies aan wie je de auto verkoopt en ben je geen specialist op het gebied van auto's. Mankementen die later optreden, leiden soms ongewild tot flinke ruzies en gesteggel. Zeker als het om grote bedragen gaat! Wil je er als verkoper zeker van zijn dat een verkoop goed verloopt, dan is het voor jou ook fijn als er een aankoopkeuring plaatsvindt. Een specialist controleert de auto en maakt een rapport op met zijn bevindingen. Op die manier weten zowel de koper als de verkoper waar ze aan toe zijn.
Verkopen aan bedrijfsmatige kopers
Als je je auto liever niet verkoopt aan een particulier, dan kun je ervoor kiezen om je auto in te ruilen, om je auto te verkopen aan een autobedrijf of hem weg te brengen naar de autosloperij. Op die manier weet je namelijk 100% zeker dat je achteraf geen gedoe krijgt. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat de prijs die jij ontvangt waarschijnlijk lager is als je verkoopt aan een bedrijfsmatige koper.