Wat wordt er bedoeld met "handelsprijs"?

22/06/2020   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je bezig bent met de aan- of verkoop van je tweedehands auto, kom je waarschijnlijk de term 'handelsprijs' tegen. Misschien ontving je al berichten als: "Wat is de prijs voor de handel" en "Wat is de handelsprijs". Misschien vraag je je af wat deze potentiële kopers hiermee bedoelen. De prijs is toch voor iedereen gelijk? Toch is het tegendeel waar. De handelsprijs is de prijs, die je voor de auto ontvangt als je hem aan een autohandelaar verkoopt. De vergoeding ligt meestal (flink) lager dan de vergoeding dat je zou krijgen als je de auto aan een particulier zou (kunnen) verkopen. Het lijkt vreemd dat er een groot verschil zit tussen de handelsprijs en de consumentenprijs. Toch is het prijsverschil eenvoudig te verklaren.

Waarom is de handelsprijs lager?

Een handelaar heeft goede redenen om een handelsprijs te hanteren. Hij moet namelijk zelf ook winst maken. Natuurlijk is die winst deels bedoeld als verdienste voor hem zelf, maar er zijn ook kosten die ervan betaald moeten worden. Een autohandelaar moet namelijk betalen voor zijn terrein en bedrijfspand. Daarnaast heeft hij zijn belasting- en verzekeringskosten. Ook moet hij zijn personeel betalen. Tegelijkertijd loopt de handelaar het risico dat de auto niet verkocht wordt of dat deze wordt verkocht voor een lagere prijs. Met die kosten houdt de handelaar rekening als hij jou auto wil overnemen. Daarom biedt hij een lager bedrag, de zogenaamde handelsprijs.

Handelsprijs

Waarom dan verkopen aan een handelaar?

Als je het bovenstaande leest, vraag je je misschien af waarom je je auto voor minder zou verkopen aan een handelaar. Toch is ook dat logisch te verklaren. Particulieren kopen niet graag bij particulieren, zeker als ze weinig verstand van zaken hebben. Ze krijgen immers geen garantie. Het is daarom vrij lastig om een goede prijs te krijgen als je als particulier je auto wil verkopen aan een andere particulier. Professionele verkopers weten dat en bieden minder voor jou auto, omdat zij geld willen verdienen.

Hoe wordt de handelswaarde bepaald?

De handelswaarde wordt bepaald door de autohandelaren zelf. Het is de waarde waarvoor een andere autohandelaar een auto wil inkopen. Wil je je auto voor een goed bedrag verkopen? Dan is het zeker de moeite waard om dat eerst zelf te proberen. Dat levert altijd meestal een hoger bedrag op, maar is wel tijdrovend. Heb je niet veel tijd, bijvoorbeeld omdat de apk verlopen is, zijn er mankementen of wil je zo snel mogelijk van je auto af? Maak dan de keuze om te verkopen aan een handelaar.