Auto zonder apk keuring verkopen, mag dat?

29/06/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je van je garagist de mededeling hebt gekregen dat je auto niet door de APK-keuring is gekomen, sta je voor een beslissing. Dat gaat zeker op als de kosten voor het in orde maken van je auto enorm hoog zijn in verhouding tot de restwaarde van je auto. Wat ga je met je oude auto doen? Op laten knappen of toch maar van de hand doen? Je mag een auto zonder geldige APK gelukkig gewoon verkopen, al moet je dat natuurlijk wel bij een koper melden. Een auto zonder APK mag namelijk de weg niet meer op. Een proefritje op de openbare weg zit er voor potentiële (particuliere) kopers dus niet in. Tegelijkertijd riskeer je een boete op het moment dat je auto geen geldige APK meer heeft.

Wie koopt er een auto zonder APK?

Je zou denken dat een auto zonder APK niet te verkopen is, maar dat valt reuze mee. Het hangt namelijk erg af van je auto. Er zijn genoeg handige autoliefhebbers die het zien zitten om een auto die nog waarde heeft, zelf op te knappen. K je geen handige Harry vinden? Ga dan op zoek naar een handelaar of ruil je auto bij een dealer in op een nieuwe auto. Het is wel belangrijk dat je eerlijk bent tegen de geïnteresseerden en aangeeft wat er allemaal aan de auto moet gebeuren. Zo weet een potentiële koper waar hij aan toe is en voorkom je ongewenste aangelegenheden achteraf. Kun je écht geen koper vinden? Dan kun je een auto zonder apk altijd nog naar de autosloperij brengen.

auto zonder apk keuring

Onderdelen vertegenwoordigen waarde

Als je ervoor kiest je auto zonder APK naar de sloop te brengen, is de staat van het voertuig en de onderdelen van groot belang. Zeker als je geen doorsnee auto hebt, kunnen de gebruikte onderdelen namelijk geld waard zijn. Medewerkers van de autsoloperij demonteren bruikbare onderdelen zorgvuldig om ze er onbeschadigd uit te halen. Zeker onderdelen van zeldzamere auto's, zoals oldtimers, en nieuwere auto's, zoals hybride of elektrische auto's, vertegenwoordigen een flinke waarde. Van dat soort onderdelen zijn er namelijk niet meer of nog niet zoveel, dus ze zijn erg geliefd bij mensen die tweedehands onderdelen zoeken.