Hoeveel krijg je voor oud ijzer?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vrijwel iedere autosloperij of autosloop neemt oud ijzer in. Ben je toevallig van plan om je oude auto naar de sloop te brengen? Dan kun je door je garage op te ruimen, wat extra geld verdienen. Op zolder, in de garage of achterin de schuur is namelijk bij bijna iedereen wel een bepaalde hoeveelheid aan oud ijzer en metalen te vinden, die nergens meer voor gebruikt gaat worden. Misschien heb jij zelf nog wel ergens een kapotte fiets of skelter staan of een radiator of koperen leidingen liggen, die zijn blijven liggen na een verbouwing.

Als je aan het opruimen bent geslagen, houd je er niet alleen een opgeruimde schuur of garage aan over, maar kun je ook wat extra geld verdienen. Hoeveel geld jouw oud ijzer waard is, is afhankelijk van meerdere factoren, waarover je meer leest in het onderstaande artikel. We leggen ook uit wat oud ijzer is en waar je het kunt inleveren.

Wat is oud ijzer?

Oud ijzer is een verzamelnaam voor ijzeren voorwerpen die niet nieuw meer zijn. In de praktijk wordt de term vooral gebruikt om ijzeren afval aan te duiden.

Binnen de verzamelterm oud ijzer zijn verschillende metaalsoorten, met ieder hun eigen prijs, te onderscheiden, zoals:

  • metaal
  • schroot
  • roestvrijstaal
  • zink
  • aluminium
  • koper
  • lood

Waar kun je oud ijzer inleveren?

Je kunt oud ijzer (meestal) gratis inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente. Echter, dan krijg je er geen vergoeding voor. Dit is ongetwijfeld de makkelijkste oplossing als je slechts over een kleine hoeveelheid oud ijzer beschikt.

Beschik je over meer oud ijzer en wil je er wat aan verdienen? Dan zijn er verschillende oplossingen: je kunt direct in contact treden met een erkend metaalrecyclebedrijf, je kunt contact opnemen met een autosloperij in de buurt óf je kunt contact opnemen met een van de vele kleine schroothandelaren die, meestal gratis en tegen een vergoeding, oud ijzer ophalen bij jou thuis.

De dagprijs: wat is de waarde van oud ijzer en wat levert het op?

Er zijn een aantal factoren die meespelen in de waarde van het oud ijzer. Allereerst is deze prijs afhankelijk van de metaalsoort; waar je voor oud ijzer op het moment van schrijven rond de € 0,17 per kilogram krijgt, is dit bedrag voor oud koper wel € 5,- per kilogram. De prijzen van oude metalen verschillen per dag, de zogenaamde dagprijzen, waardoor het slim is om de prijzen in de gaten te houden. De waarde wordt door marktwerking bepaald: de vraag en het aanbod van de verschillende soorten metaal op de markt.

Update mei 2024: de oud ijzerprijs ligt rond de € 0,20 per kilogram, terwijl voor een kilogram koper ongeveer € 7,- wordt betaald.

Oud ijzer

Prijzen per metaalsoort

Er zijn een groot aantal soorten metaal, zoals oud ijzer, koper, zink, lood en aluminium. De meeste mensen hebben vooral oud ijzer in huis, waar je op dit moment dus zo’n € 0,17 per kilogram voor kunt krijgen. Dit lijkt misschien niet veel, maar bij het opruimen van je schuur, kun je er zomaar achter komen dat je grote hoeveelheden hebt staan. Voor zwaar ijzer krijg je gemiddeld € 0,25, voor oud zink € 0,80 en voor oud geel koper zo’n € 3,15. Op internet zijn allerlei grafieken te vinden die de prijzen op de markt uitdrukken, waardoor je goed kunt zien of het slim is om je oud ijzer te verkopen.

Valt een auto ook onder oud ijzer?

Theoretisch gezien wel. De auto wordt namelijk uit elkaar gehaald en de ijzeren delen worden verkocht als oud ijzer en door recyclingsbedrijven gerecycled. Je hoort autoslopers daarom ook wel eens praten over dat je 'de ijzerprijs' ontvangt voor een hele oude auto. Echter, in de praktijk werkt het anders. Aan iedere Nederlandse auto is het Nederlandse kenteken gekoppeld en aan dat kenteken weer een persoon. Niet iedere oudijzerhandelaar is bevoegd om deze koppeling te 'verwijderen' en mag vrijwaren. Om die reden kun je een auto niet inleveren bij de milieustraat in jouw buurt, maar ook niet bij iedere ijzerhandelaar.

Benieuwd naar wat jouw sloopauto waard is? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Waaraan verdient een oud ijzer handelaar?

Een oud ijzer handelaar verdient, net als iedere handelaar, aan het verschil tussen zijn in- en verkoop.

Fictief: kan een handelaar jouw oud ijzer kopen voor 25 cent per kilo en doorverkopen voor 30 cent per kilo? Dan maakt hij per kilo 5 cent winst. Zodra het om een grote hoeveelheid gewicht gaat, kan zijn winst natuurlijk behoorlijk oplopen.

Is het dan niet beter om direct aan een metaalrecyclingsbedrijf te verkopen?

Theoretisch gezien krijg je op die manier (meestal) een hogere prijs. Echter, grote metaalbedrijven werken niet altijd samen met particulieren en kopen ook niet altijd kleine hoeveelheden in. Dat kost te veel tijd. Bovendien voegt een ouder ijzer handelaar meestal waarde toe voor jou als klant, omdat hij jouw spullen (meestal gratis) bij jou thuis komt ophalen en sorteert. Bovendien kan hij, omdat hij zijn inkopen bundelt en in een keer aanbiedt, meestal wel zaken doen met grotere bedrijven, waardoor hij een hogere vergoeding kan krijgen dan jij als particulier met slechts een kleine hoeveelheid oud ijzer.

(Sloop)auto verkopen?