Wegenbelasting berekenen, hoe doe je dat?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je een nieuwe auto aangeschaft en wil je de hoogte van de wegenbelasting berekenen of heb je een auto op het oog en ben je benieuwd naar hoeveel wegenbelasting je zou moeten betalen voor die auto? Het berekenen van de wegenbelasting is gelukkig erg eenvoudig. Wij leggen uit hoe je dat doet en beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting, of officieel motorrijtuigenbelasting (MRB), is een belasting die wordt geheven op het bezit van een auto.

Dien je je aan te melden voor de wegenbelasting?

Nee, je hoeft je niet aan te melden voor de wegenbelasting. Dat gaat automatisch. Kort nadat een auto op jouw naam geregistreerd is, ontvang je hierover bericht.

Hoe en wanneer betaal je wegenbelasting?

Je kunt de wegenbelasting iedere maand automatisch laten incasseren of je kunt het bedrag ieder kwartaal zelf overmaken. Als je kiest voor automatische incasso, dan wordt het bedrag rond de 28e van de maand afgeschreven. Meer informatie hierover staat in het bericht dat je ontvangt of op de website van de belastingdienst.

Wegenbelasting berekenen, hoe doe je dat?

Wegenbelasting berekenen is gelukkig erg eenvoudig. Volg daarvoor de onderstaande stappen:

  1. Bezoek deze pagina van de website van de belastingdienst.
  2. Scroll naar beneden naar 'Bereken de motorrijtuigenbelasting'.
  3. Beantwoord de vragen. Je dient in te vullen of je in Nederland woont en om wat voor soort voertuig het gaat. Daarna vul je een provincie en de brandstofsoort van het voertuig in. Tenslotte vul je het 'Massa ledig voertuig' in.
  4. Als je op 'Toon resultaten' klikt, wordt de motorrijtuigenbelasting per tijdvak van 3 maanden getoond.

Voorbeeld aanheft brief van de wegenbelasting

Wegenbelasting stopzetten na het verkopen van je auto, hoe doe je dat?

Goed nieuws: je hoeft de wegenbelasting zelf niet stop te zetten, want deze wordt automatisch opgezegd zodra de auto is overgeschreven. Je hoeft zelf dus helemaal niets te doen!

Wat gebeurt er met te veel betaalde belasting?

Wegenbelasting betaal je vooraf. De kans is groot dat je te veel wegenbelasting hebt betaald als je een auto verkoopt. Die te veel betaalde wegenbelasting krijg je automatisch weer terug.

(Sloop)auto verkopen?