Wat is auto export?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Op het internet kom je een hoop bedrijven tegen die je auto willen kopen voor export. Misschien heb je op Marktplaats zelfs als eens de vraag gekregen wat de 'verkoopprijs voor export' is. Auto export is namelijk enorm populair. Ieder jaar weer worden er duizenden Nederlandse auto’s verscheept naar landen over de hele wereld. Maar waarom worden auto’s geëxporteerd en naar welke landen gaan ze? Dat lees je in dit artikel.

Wat is auto export?

Verkoop je je auto aan iemand in het buitenland en gaat diegene de auto daar importeren? Dan spreken we over auto export. De Nederlandse kentekenregistratie wordt in zo'n geval beëindigd. Exporteren wordt ook wel uitvoeren genoemd.

Waarom worden auto’s geëxporteerd?

Sloopauto's en schadeauto's die zo oud of kapot zijn dat verkopen of repareren in Nederland niet meer loont, kunnnen in het buitenland soms nog wel rendabel gerepareerd en verkocht worden. Autohandelaren die zich focussen op export kunnen, vanwege de lagere kwaliteitsstandaarden voor tweedehands auto’s in andere landen, de goedkopere arbeid en de mogelijkheid tot het terugvragen van BPM, geld verdienen aan auto's die in Nederland eigenlijk al afgeschreven zijn.

Juiste Nederlandse auto's doen het goed in het buitenland, omdat onze auto’s er om bekend staan dat ze zorgvuldig behandeld en onderhouden zijn. Meestal verkeren ze nog in goede staat.

Auto met schade export

Welke merken zijn favoriet?

In principe kan natuurlijk iedere auto worden geëxporteerd. Toch zijn een aantal merken en modellen favoriet. Het gaat dan vooral om auto's van Aziatische (vooral Japanse en Koreaanse) makelij, zoals Toyota, Hyundai en Suzuki, maar ook om Duitse auto's zoals Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW en Audi.

De auto's die het vaakst geëxporteerd worden, zijn van het merk Renault, Opel, Peugeot en Toyota. Als we verder inzoomen op modellen zien we dat de Volkswagen Golf het vaakst geëxporteerd werd, gevolgd door de Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 308 en Volkswagen Passat. Wil dat zeggen dat dat ook de meest gewilde auto's zijn? Nee dat niet per se. Auto's die vaker voorkomen, worden - logischerwijs - absoluut gezien ook vaker geëxporteerd.

Auto’s exporteren: naar welke landen?

Vooral exporteren naar Polen is erg populair. Ook andere Oost Europese landen doen het goed, zoals Roemenië, Bulgarije. Oekraïne, Wit-Rusland, Slowakije, Tsjechië en Litouwen. Andere exportlanden zijn landen in Afrika, zoals Nigeria, maar ook West-Europese landen, zoals België en Duitsland.

Grote handelspartners waar de Europese Unie veel naar exporteert zijn de Verenigde Staten, Turkije en China.

Zelf een auto exporteren

Als je zelf van plan bent om zelf een personenauto te exporteren, dien je natuurlijk een buitenlandse koper te vinden. Heb je die gevonden? Dan dien je de auto te exporteren bij een door de RDW erkend exportbedrijf. Meer informatie daarover je op de website van de RDW. In sommige gevallen kun je nog BPM terugvragen. Daaraan zijn regels verbonden. Meer informatie daarover vind je op de site van de Belastingdienst

Hier vind je meer informatie over het verkopen van een auto aan een buitenlander.

Auto export uitbesteden

Als je nog nooit eerder een auto hebt geëxporteerd, kan het best ingewikkeld zijn om een koper te vinden, je auto te exporteren en BPM terug te vragen bij de Belastingdienst. Je zal zelf moeten berekenen hoeveel BPM je terug moet vragen en aangifte moeten doen. Heb je daar geen zin in? Dan kun je je ook wenden tot gespecialiseerde exportbedrijven, die voor jou bemiddelen, de auto exporteren en het papierwerk regelen. Sommige bedrijven helpen je zelfs de auto te verkopen. Dat scheelt een hoop tijd en moeite, waardoor je een stuk sneller van je oude auto af bent. Uiteraard betaal je in ruil voor hun werkzaamhedennatuurlijk wel een vergoeding. Soms is dat een percentage van de verkoopprijs, maar soms ook een vaste prijs. Omdat de commissies die gehanteerd worden variëren, kan het lonen om meerdere exportbedrijven te vergelijken.

Makkelijk & snel jouw export auto verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Marktconforme vergoeding!

exportauto's op truck

(Sloop)auto verkopen?