Koper voor je auto gevonden, waar moet je aan denken?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je een koper voor je auto gevonden? Dan komt nu het moment waarop de auto daadwerkelijk verkocht gaat worden. Ben je hier nog niet bekend mee en heb je nog nooit een auto verkocht? Dan is het verstandig om een aantal zaken in acht te nemen. Er zijn namelijk een aantal, soms voor de hand liggende, zaken waar je rekening mee dient te houden op het moment dat je je auto gaat verkopen. In dit artikel geven je informatie over die zaken.

Haal alle spullen uit je auto

Hoewel deze tip erg voor de hand ligt, zal het je verbazen hoeveel mensen spullen in hun verkochte auto laten liggen. Ruim daarom je auto goed op, voordat je hem meegeeft aan de koper. Dit is niet alleen vriendelijk naar de koper toe, maar op die manier voorkom je ook dat je spullen in je auto laat liggen.

Eerst betalen, dan pas ophalen!

Het is verstandig om de kopende partij eerst te laten betalen, voordat de auto daadwerkelijk overgeschreven wordt. Waarom? Het antwoord is simpel. Zodra de auto is overgeschreven, ben jij geen eigenaar meer. Het wordt daarna lastig om aan te tonen dat je nog geld krijgt als dit alleen mondeling is besproken. Voorkom ongemak en laat de koper eerst betalen, voordat hij de auto kan komen ophalen.

Stel vast dat je je geld daadwerkelijk hebt ontvangen

Je hebt vast wel eens op het nieuws gezien dat iemand is opgelicht toen hij dure spullen via Marktplaats verkocht. Kopers betaalden met een nep app en betaalden dus eigenlijk helemaal niet. Wil jij er zeker van zijn dat je je geld daadwerkelijk ontvangt? Laat de koper dan contant betalen en controleer het geld dat je ontvangt goed. Wil je liever niet te veel contant geld ontvangen? Dan kun je er ook voor kiezen om het bedrag over te laten maken. Gelukkig gaan transacties tegenwoordig snel, maar in sommige gevallen kan het toch nog even duren. Heb je nog geen geld ontvangen? Dan is het verstandig om even af te wachten of een aantal dagen van te voren af te spreken dat het geld overgemaakt moet worden, voordat de auto kan worden opgehaald. Trap niet in smoesjes, want zodra een koper vertrokken is, kun je hem misschien nooit meer bereiken.

Auto overschrijven tips

Auto overschrijven

Een auto die verkocht wordt, dient men over te schrijven. In Nederland is iedere auto die de Nederlandse wegen mag betreden, gekoppeld aan een kenteken. Dit kenteken wordt gekoppeld aan een persoon. Wil jij je auto verkopen? Dan dien je het kenteken te koppelen aan een ander persoon. Dit noemt men overschrijven. Daarom moet je een wijziging doorgeven bij het RDW. Tegenwoordig kan dit al online met behulp van DigID, maar ook nog steeds bij een PostNL-kantoor. Een RDW erkend bedrijf kan de auto zelf op locatie overschrijven. In alle gevallen heb je een volledig kentekenbewijs nodig. Dat zijn bijvoorbeeld oude kentekenpapieren, inclusief een overschrijvingsbewijs of de nieuwe kentekencard in combinatie met tennaamstellingscodes. Ben je (een gedeelte van je) autopapieren kwijt? Lees dan hier verder.

Zeg je verzekering op

Zodra de auto is overgeschreven, ontvang je een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Met dit vrijwaringsbewijs kun je aantonen dat je niet langer de eigenaar bent van het voertuig. Je verantwoordelijkheden komen daarmee te vervallen en daarom kun je de autoverzekering opzeggen. Met de vrijwaring bij de hand bel je naar je verzekeraar om de verzekering op te zeggen. Je kunt ook een mail sturen met een bewijs van de vrijwaring in de bijlage. De verzekeraar zal bevestigen dat de verzekering is stop gezet en eventueel te veel betaalde premie terugbetalen. Vraag altijd om een bewijs, zodat je niet onnodige premie blijft betalen.

Tip: De wegenbelasting wordt automatisch stopgezet als de auto is overgeschreven. Teveel betaalde wegenbelasting ontvang je automatisch terug.

(Sloop)auto verkopen?