Werkelijke waarde van een auto online berekenen, kan dat?

06/09/2021   |   06/09/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Steeds meer auto inkoop platformen, online marktplaatsen en andere auto websites bieden de mogelijkheid om de waarde van jouw tweedehandse auto online te berekenen met behulp van hun geautomatiseerde tool. Een veelgelezen, negatieve review over autobedrijven die zo'n online tool aanbieden, is dat de uiteindelijke waarde vrijwel altijd tegenvalt. Waarom is dat zo en is het eigenlijk wel mogelijk om de werkelijk waarde van jouw auto te berekenen? Wij leggen het aan je uit.

Geautomatiseerde tools geven meestal een (te) rooskleurig beeld

Hoewel het eigenlijk vanzelfsprekend is, geven de meeste waarderingstools een (te) rooskleurig beeld als het gaat om de waarde van een voertuig. Waarom? Simpelweg omdat ze jou willen overtuigen om jouw auto bij hen aan te bieden. Als ze hem geautomatiseerd al te laag taxeren, is de kans groot dat je überhaupt geen poging zal wagen bij het bedrijf. Om die reden lokken de meeste bedrijven je met een mooie taxatie om de vergoeding vervolgens telefonisch of op locatie realistischer te maken. Helaas voor de bedrijven leidt dit in de praktijk vaak tot teleurstelling en negatieve reviews, terwijl het ergens wel te begrijpen is. Het is daarom verstandiger om de taxatiewaarde te interpreteren als een maximale waarde. Meer dan die prijs, zal je namelijk in de praktijk vrijwel nooit krijgen.

auto waarde online

Zijn er tools die de werkelijk waarde tonen?

Het antwoord op deze vraag is eenduidig nee. Er zijn geen tools die de werkelijk waarde van jouw auto kunnen berekenen. Ze kunnen hooguit op basis van gemiddeldes een indicatie geven. Allereerst is het voor een tool namelijk onmogelijk om te bepalen in welke staat jouw auto verkeert. De waarde is afhankelijk van teveel factoren om automatisch de correcte waarde voor te schotelen. Tegelijkertijd is de markt van vraag- en aanbod volatiel, waardoor de prijzen per dag, per week en per maand kunnen verschillen. Tenslotte is werkelijke waarde voor particulieren anders dan voor autobedrijven die jouw auto weer willen verkopen. Zij moeten namelijk winst maken op de verkoop.

Kan ik de tools toch gebruiken om mijn auto op waarde te schatten?

Dat kan zeker! De tools worden gelukkig steeds beter, want geen enkel bedrijf zit op negatieve reviews te wachten. Het is wel verstandig om meerdere tools te gebruiken en daarnaast om op online marktplaatsen te kijken. Hou er, zeker op marktplaatsen, rekening mee dat de getoonde prijzen vraagprijzen zijn. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat de gemiddelde particulier liever bij een bedrijf koopt dan bij een andere particulier. Daarom is de verwachte verkoopprijs voor jou als particulier lager dan voor autobedrijven. Ten slotte: verkoop je aan een handelaar of autobedrijf? Besef je dan dat zij nog winst moeten maken op jouw auto. Als je rekent op een prijs die vergelijkbaar is met de prijzen waarvoor de bedrijven zelf auto's aanbieden, kom je van een koude kermis thuis.