Waarom zou je kiezen voor tweedehands auto onderdelen?

20/09/2021   |   09/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Niet iedereen is bekend met tweedehands auto onderdelen. Sterker nog: voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat hun auto, in het geval van een mankement of defect, altijd gerepareerd wordt met originele, nieuwe auto onderdelen. Wist je dat het gebruik van tweedehands auto onderdelen veel voordelen met zich meebrengt? We leggen je uit wat tweedehands auto onderdelen zijn en zetten een aantal voordelen voor je op een rij.

Wat is een tweedehands auto onderdeel?

Een tweedehands auto onderdeel is onderdeel dat al eerder gebruikt is in een ander auto. In de meeste gevallen is zo'n auto afkomstig van een sloop- of schadeauto. Een auto die het einde van zijn Latijn heeft bereikt, komt meestal bij een autosloperij terecht. Hoewel de auto als geheel misschien niet veel waarde meer vertegenwoordigd, is het goed mogelijk dat er in de auto nog onderdelen aanwezig zijn die kunnen worden hergebruikt in andere auto's. Zo'n auto onderdeel wordt gedemonteerd en opnieuw verkocht. We noemen het een tweedehands of gebruikt auto onderdeel.

Tweedehands auto onderdelen

Welke tweedehands auto onderdelen zijn er?

Theoretisch gezien zou ieder auto onderdeel tweedehands verkocht kunnen worden. Van versnellingsbakken tot accu's, van dynamo's tot remblokken en van deuren tot spiegels. Je vindt op de tweedehands auto onderdelenmarkt vooral onderdelen die een restwaarde vertegenwoordigen. Sommige onderdelen zijn nieuw namelijk zó goedkoop, dat er weinig vraag naar een tweedehands variant is. Denk bijvoorbeeld aan filters.

De voordelen

Het aankopen en gebruiken van tweedehands auto onderdelen heeft een aantal voordelen:

  • Tweedehands auto onderdelen zijn in de regel goedkoper dan nieuwe onderdelen.
  • Tweedehands auto onderdelen van generieke automerken zijn op grote schaal verkrijgbaar, waardoor je ze soms sneller dan een nieuw onderdeel in huis hebt.
  • Je draagt je steentje bij aan een beter milieu: als jij een tweedehands auto onderdeel gebruikt, hoeft er geen nieuw onderdeel gefabriceerd te worden.
  • Auto onderdelen die niet meer nieuw worden gefabriceerd, zijn soms nog wel verkrijgbaar op de sloop.

De nadelen

Voor velen is het ontbreken van fabrieksgarantie het voornaamste nadeel van tweedehands auto onderdelen. Om die reden geven steeds meer bedrijven garantie op de gebruikte onderdelen die zij verkopen. Wil jij er zeker van zijn dat je een betrouwbaar onderdeel koopt? Koop dan bij een leverancier die jou garantie verstrekt.

(Sloop)auto verkopen?