Wat is een CD-kenteken (diplomaten)?

19/08/2021   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Eerder al gaven we meer informatie over (de geschiedenis van) het Nederlandse kenteken. We legden onder andere uit dat de letter C in principe niet wordt gebruikt. Toch is dat eigenlijk niet helemaal waar. Sterker nog: het is goed mogelijk dat je, zeker in de omgeving van Den Haag, al eens een auto met een CD-kenteken hebt zien rondrijden! Wat is een CD-kenteken (een zogenaamde diplomatenkenteken) of CDJ-kenteken en voor wie zijn deze kentekens bestemd? We leggen het aan je uit.

Wat is een CD-kenteken?

Een kenteken met daarop de afkorting CD is een kenteken dat is voorbehouden aan diplomatenauto's. CD staat voor "Corps Diplomatique". Een diplomaat, de eigenaar van een diplomatenauto, is een ambtenaar die in buitenlandse dienst voor het betreffende land werkzaam is. Zo iemand heeft een diplomatenstatus.

Ook de combinatie CDJ is mogelijk. Deze kentekens zijn voorbehouden voor rechters en medewerkers die werkzaam zijn voor het Internationale Gerechtshof.

Een CD-kenteken zie je trouwens niet alleen in Nederland. De meeste landen geven een kenteken met CD-vermelding af aan geaccrediteerde diplomaten.

Diplomatieke onschendbaarheid

De laatste jaren is het CD-kenteken meerdere malen in opspraak geweest. De eigenaren van zo'n voertuig zijn diplomatiek onschendbaar en daardoor ook hun auto. Dat betekent dat het gastland, het land dat de diplomaat ontvangt, de diplomaat niet mag vervolgen of aanhouden, maar bijvoorbeeld ook de auto niet mag doorzoeken. Het gevolg daarvan is geweest dat het aantal verkeersovertreding met dit soort auto's is toegenomen. Wil dat zeggen dat ze helemaal zonder gevolgen overtredingen kunnen maken? In de praktijk kan een land een dipomaat terugroepen op het moment dat het de spuigaten uitloopt. Niemand zit te wachten op negatieve publiciteit.

Diplomaten kenteken auto

Auto met CD-kenteken kopen?

Dat gaat niet zomaar. Het CD-kenteken is niet overdraagbaar, waardoor je zo'n auto niet zomaar kunt overschrijven. Globaal gezien volg je ongeveer hetzelfde traject als bij het importeren van een auto.

Auto met CD-kenteken laten slopen?

De autosloperij kan een verklaring afgeven dat men een auto heeft gesloopt. Deze verklaring is niet helemaal vergelijkbaar met een vrijwaringsbewijs, immers kan het kenteken niet overgeschreven worden, maar deze dient wel ongeveer hetzelfde doel. Het verklaart namelijk dat de auto gesloopt is. Wil je weten of je jouw auto met CD-kenteken aan kunt bieden bij een autosloperij? Neem dan van te voren contact op met het bedrijf van jouw keuze.

Cd-kenteken