Auto met kapotte motor verkopen, mag dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is de nachtmerrie van iedere auto-eigenaar: een kapotte motor. De motor is niet alleen één van de belangrijkste onderdelen van een auto, maar ook een van de duurste onderdelen om te vervangen of reviseren. Een reparatie kost al snel duizenden euro's. Is de motor van jouw auto kapot en is repareren te duur of niet meer rendabel? Dan vraag je je misschien af of je de auto met kapotte motor mag verkopen. Wij beantwoorden die vraag.

Auto met kapotte motor verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Een auto met kapotte motor verkopen, mag dat?

Ja, je mag een auto met kapotte motor gewoon verkopen. Je bent als verkoper - ook als particuliere verkoper - wel verplicht om aan de koper te vertellen dat de motor kapot is. Dat noemt men informatieplicht.

Is een auto met kapotte motor veel minder waard?

De waarde van een auto met kapotte motor is eigenlijk altijd flink lager dan de marktwaarde van eenzelfde auto in goede staat. Dat komt omdat het vervangen of reviseren van een kapotte motor een dure aangelegenheid is.

Auto met kapotte motor verkopen, hoe ga je te werk?

Om te bepalen hoe je je auto met kapotte motor het beste kunt verkopen, verdelen we auto's met kapotte motor onder in twee groepen:

  • Sloopauto's: bezit jij een relatief oude auto en zijn de kosten voor het vervangen of reviseren van de kapotte motor hoger dan de restwaarde van eenzelfde auto in goede staat? Dan spreken we over een sloopauto. Repareren is dan, ook voor een koper, niet meer interessant. De auto is economisch total loss. De waarde van zo'n sloopauto is relatief laag en het zijn vooral autosloperijen die geïnteresseerd zullen zijn. Hier lees je meer over het verkopen van je auto als sloopauto.
  • Schadeauto's: is jouw auto relatief nieuw en is het rendabel om de kapotte motor te vervangen of reviseren? Dan spreken we over een schadeauto. Als je de auto wilt verkopen, is het verstandig om eerst na te gaan wat het repareren ongeveer zou moeten kosten. Door de te verwachten kosten van de reparatie van de marktprijs van een eenzelfde goede auto te halen, kom je tot een vraagprijs. Let wel: in de praktijk zal de waarde meestal nog een stukje lager zijn, omdat een bedrijfsmatige koper winst zal willen maken.

auto kapotte motor verkopen

(Sloop)auto verkopen?