Hoeveel (en welke) auto's worden er jaarlijks geëxporteerd?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is misschien nu nog een ver-van-het-bed-show, maar als je een nieuwe auto gaat aanschaffen, is het verstandig om nu al na te denken over de restwaarde bij verkoop in de toekomst. De reden daarvoor is simpel: je wilt waarschijnlijk zo voordelig mogelijk autorijden. Auto's die een tweede leven kunnen leiden in een ander land, bijvoorbeeld in het oosten van Europa of in Afrika, hebben over het algemeen een hogere restwaarde dan auto's die gesloopt worden. Wil jij weten hoeveel auto's er jaarlijks geëxporteerd worden en welke auto(merken) en landen populair zijn? In dit artikel zetten we een aantal zaken voor je op een rij.

Ben je benieuwd naar hoeveel auto’s er jaarlijks worden gesloopt? Dat lees je in dit artikel.

Hoeveel auto's worden er per jaar geëxporteerd?

Het aantal auto's dat jaarlijks geëxporteerd wordt, is in de laatste decennia flink gestegen.

Aantal geëxporteerde auto's per jaar

Het CBS publiceert elk jaar cijfers over het aantal geëxporteerde auto's. De onderstaande grafiek laat zien dat het aantal gëexporteerde auto's, ondanks enkele pieken, de laatste decennia flink is toegenomen.

aantal geexporteerde auto's per jaar

Welke auto's worden het vaakst geëxporteerd ?

Een flink deel van de auto's die naar het buitenland gaat, is al meer dan tien jaar oud. Auto's gaan naar onder andere Polen, België, Roemenië, Litouwen, Duitsland en Libië. Het gaat om auto's van allerlei merken. De auto's die het vaakst geëxporteerd worden, zijn van het merk Volkswagen, Renault, Opel, Peugeot en Toyota.

Als we verder inzoomen op modellen zien we dat onder andere de Volkswagen Golf, de Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 308 en Volkswagen Passat vaak geëxporteerd worden. Wil dat zeggen dat dat ook in het buitenland de meest gewilde auto's zijn? Nee dat niet per se. Auto's die in Nederland vaker voorkomen, worden - logischerwijs - absoluut gezien ook vaker geëxporteerd.

auto truck oprijwagen

Welke auto's zijn gewild en waarom?

De wereld van auto export is een dynamische wereld. Ieder land heeft namelijk andere voorkeuren en die voorkeuren veranderen soms. In Oost-Europese landen doen jonge auto's van Duitse makelij het erg goed, terwijl men in Afrika liever een wat oudere, minder complexe Japanner heeft.

Wij dureen, na een inventarisatie onder verschillende exporthandelen, te concluderen dat auto's die zijn gefabriceerd door Aziatische fabrikanten - over het algemeen - het meest gewild zijn als export auto. Met name auto's van Japanse fabrikanten zijn erg populair. We hebben het dan bijvoorbeeld over auto's van Toyota, Honda, Suzuki, Mazda en Lexus. Hoe dat komt? Dergelijke auto's staan bekend als betrouwbaar. Er treden relatief weinig defecten op en de auto's gaan meestal langer mee. Diverse onafhankelijke betrouwbaarheidsonderzoeken bevestigen ieder jaar weer dat dergelijke auto's erg betrouwbaar zijn. Tegelijkertijd zijn, zekere de oudere, modellen van diezelfde fabrikanten vaak niet complex gebouwd, waardoor ze makkelijk en goedkoop (zelf) te repareren zijn als er iets kapot is.

Is jouw oude auto interessant voor export?

Door zelf onderzoek te doen, kom je er al vrij snel achter of jouw auto populair is onder Nederlandse auto-exporteurs en buitenlandse autohandelaren. Kijk rond op de websites van auto-exporteurs, neem contact op met enkele handelaren in de buurt en/of plaats eventueel een advertentie op een online marktplaats. Krijg je heel snel veel reactie en relatief hoge aanbiedingen? Dan is de kans groot dat de auto geschikt is voor export. Veel handelaren richten zich op auto's die makkelijk geëxporteerd kunnen worden, omdat ze daar relatief makkelijk geld mee kunnen verdienen. Als verkoper ben jij er bij gebaat dat er veel vraag is. Dat maakt het verkrijgen van een hoge verkoopprijs namelijk een stuk eenvoudiger.

(Sloop)auto verkopen?