Hoeveel (en welke) auto's worden er jaarlijks geëxporteerd?

16/05/2022   |   24/05/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is nu waarschijnlijk nog een ver-van-het-bed-show, maar als je een nieuwe auto gaat aanschaffen, is het verstandig om nu al na te denken over de restwaarde bij verkoop in de toekomst. De reden daarvoor is simpel: je wilt waarschijnlijk zo voordelig mogelijk autorijden. Auto's die een tweede leven kunnen leiden in een ander land, bijvoorbeeld in het oosten van Europa of in Afrika, hebben over het algemeen een hogere restwaarde dan auto's die gesloopt worden. Wil jij weten hoeveel auto's er jaarlijks geëxporteerd worden en welke auto(merken) en landen populair zijn? In dit artikel zetten we een aantal zaken voor je op een rij.

Hoeveel auto's worden er per jaar geëxporteerd?

Het aantal auto's dat jaarlijks geëxporteerd wordt, is in de laatste decennia flink gestegen. Omdat we geen bron konden vinden die complete data presenteert, en omdat we niet konden vaststellen dat iedere individuele bron exact dezelfde data gebruikte, hebben we de data opgesplitst in twee periodes.

Aantal geëxporteerde auto's van 2000 tot en met 2018

Het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) presenteert op haar website auto-exportcijfers van 2000 tot en met 2018. De onderstaande grafiek laat zien dat het aantal gëexporteerde auto's, ondanks enkele pieken, de laatste decennia flink gestegen is.

auto export cijfers 2000-2018

Aantal geëxporteerde auto's van 2019 tot en met 2021

VWE Automotive meldt dat het aantal geëexporteerde voertuigen in 2019 303.000 bedroeg. Een jaar later, in het eerste jaar van de coronapandemie, zakte dit aantal naar ongeveer 271.000. De daling bleek echter van korte duur. BOVAG meldde begin van dit jaar weer een flinke stijging. In 2022 werden er namelijk alweer zo'n 325.000 geëxporteerd. BOVAG noemt dit aantal zelfs het tweede hoogste aantal geëxporteerde auto's ooit.

Welke auto's werden het vaakst geëxporteerd in 2021?

Een flink deel, namelijk twee derde van de auto's die naar het buitenland ging, was al meer dan tien jaar oud. Auto's gaan naar onder andere Polen, België, Roemenië, Litouwen, Duitsland en Libië. Het gaat om auto's van allerlei merken. De auto's die het vaakst geëxporteerd worden, zijn van het merk Renault, Opel, Peugeot en Toyota. Als we verder inzoomen op modellen zien we dat de Volkswagen Golf het vaakst geëxporteerd werd, gevolgd door de Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 308 en Volkswagen Passat. Wil dat zeggen dat dat ook de meest gewilde auto's zijn? Nee dat niet per se. Auto's die vaker voorkomen, worden - logischerwijs - absoluut gezien ook vaker geëxporteerd.

auto truck oprijwagen

Welke auto's zijn gewild en waarom?

De wereld van auto export is een dynamische wereld. Ieder land heeft namelijk andere voorkeuren en die voorkeuren veranderen voortdurend. In Oost-Europese landen doen jonge auto's van Duitse makelij het erg goed, terwijl men in Afrika liever een wat oudere, minder complexe Japanner heeft. Toch durven wij, na een inventarisatie onder verschillende exporthandelen, te concluderen dat auto's die zijn gefabriceerd door Aziatische fabrikanten - over het algemeen - het meest gewild zijn. Met name auto's van Japanse fabrikanten zijn erg populair. We hebben het dan bijvoorbeeld over auto's van Toyota, Honda, Suzuki, Mazda en Lexus. Hoe dat komt? Dergelijke auto's staan bekend als betrouwbaar. Er treden relatief weinig defecten op en de auto's gaan meestal langer mee. Diverse onafhankelijke betrouwbaarheidsonderzoeken bevestigen ieder jaar weer dat dergelijke auto's erg betrouwbaar zijn. Tegelijkertijd zijn, zekere de oudere, modellen van diezelfde fabrikanten vaak niet complex gebouwd, waardoor ze makkelijk en goedkoop (zelf) te repareren zijn als er iets kapot is.

Is jouw oude auto interessant voor export?

Door zelf onderzoek te doen, kom je er al vrij snel achter of jouw auto populair is onder Nederlandse auto-exporteurs en buitenlandse autohandelaren. Kijk rond op de websites van auto-exporteurs, neem contact op met enkele handelaren in de buurt en/of plaats eventueel een advertentie op een online marktplaats. Krijg je heel snel veel reactie en relatief hoge aanbiedingen? Dan is de kans groot dat de auto geschikt is voor export. Veel handelaren richten zich op auto's die makkelijk geëxporteerd kunnen worden, omdat ze daar relatief makkelijk geld mee kunnen verdienen. Als verkoper ben jij er bij gebaat dat er veel vraag is. Dat maakt het verkrijgen van een hoge verkoopprijs namelijk een stuk eenvoudiger.