Auto met onlogische kilometerstand (zonder NAP) verkopen, kan dat?

03/08/2020   |   25/11/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

In Nederland wordt de kilometerstand van je auto systematisch bijgehouden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op een aantal vastgestelde moment, zoals bij de apk keuring en de overname door een door de RDW erkend autobedrijf, wordt de kilometerstand van jouw auto opgenomen en in hun database geplaatst. Op die manier kan de RDW controleren of de kilometerstand van jouw auto "logisch" oploopt. Logisch wil zeggen dat de teller oploopt en dat er geen tellerstand is geregistreerd die lager is dan de tellerstand die eerder is opgenomen (meer informatie over NAP vind je hier). Echter, het kan voorkomen, om verschillende redenen, dat je tellerstand niet meer logisch is. Als je een sloopauto of tweedehands auto met onlogische tellerstand wilt verkopen, vraag je je misschien af of dat gewoon kan. Daarover gaat dit artikel.

kilometerstand onlogisch

Onlogisch

Een tellerstand is onlogisch als een opgenomen tellerstand lager is geweest dan een tellerstand die eerder is opgenomen. In theorie is dit namelijk niet mogelijk, omdat de kilometerstand van een auto gelijk blijft of oploopt. Echter, omdat het mensenwerk is, worden er soms fouten gemaakt. Gelukkig kun je een foutief ingevoerde tellerstand zelf corrigeren. Dat is erg belangrijk, want een onlogische tellerstand insinueert dat er gerommeld is met de kilometerteller.

Er is nog een reden waarom de kilometerstand onlogisch kan zijn, namelijk als de kilometerteller van je auto tot maximaal 5 vakjes gaat. In oudere, vaak kleine, auto's, zoals de 1e generatie Ford Ka, zat een teller die tot 99.999 ging. Bereikte je deze kilometerstand? Dan sprong de kilometerteller weer op 0 en het gevolg is dat de tellerstand bij een volgende opname onlogisch zou zijn. Helaas kun je deze vorm van onlogisch niet corrigeren, maar wel uitleggen.

Mag je een auto met onlogische tellerstand verkopen?

Ja, je mag een auto met een onlogische tellerstand gewoon verkopen, ook al is deze moedwillig (door een ander) teruggedraaid. Uiteraard mag je de teller niet zelf manipuleren. We adviseren je om, als je hoogte bent van de onlogische tellerstand, altijd eerlijk te zijn naar de koper van jouw voertuig. Op die manier voorkom je ongemakken achteraf.

Auto met onlogische tellerstand verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!