Kapotte auto verkopen, mag dat?

10/08/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je met je auto tegen een paal gereden, ben je betrokken geraakt bij een ongeval en het chassis van je auto zwaar beschadigd of is je motor opgeblazen? Dan zit je met een kapotte auto. Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk van je kapotte auto af, maar vraag je je af of je je kapotte auto gewoon mag en kunt verkopen. Daarover geven wij meer informatie in dit artikel..

Kapotte auto verkopen

Je mag een kapotte auto gewoon verkopen. Niet alleen aan bedrijfsmatige verkopers, maar ook aan particulieren. Wel adviseren we je om zo eerlijk mogelijk te zijn tegen de koper van je auto. Over een niet-zichtbaar gebrek, waarvan je wel op de hoogte bent, dien je een koper te informeren. Op die manier weet je zeker dat je achteraf geen gezeur krijgt. Natuurlijk heeft ook een koper de plicht om te informeren naar eventuele gebreken.

Kapotte auto verkopen

Verkopen aan een particulier of aan een bedrijf?

Het is erg lastig om een kapotte auto met een groot defect te verkopen aan een particulier. De meeste particulieren, op een aantal "handige Harry's" na, hebben weinig verstand van zaken en weten daarom niet precies wat het kost om het defect te repareren. In de meeste gevallen zal je een kapotte auto daarom verkopen aan een bedrijfsmatige koper. De bedrijfsmatige koper zal een vergoeding betalen aan de auto die lager is dan de marktprijs. De bedrijfsmatige koper zal namelijk winst willen maken. Hij houdt rekening met de reparatie kosten en eventuele risico's.

Autosloperij

Als je auto helemaal total loss is, is de autosloperij meestal de enige potentiële koper. Zelfs handelaren zijn bij heel veel schade niet meer geïnteresseerd, omdat ze geen winst kunnen maken na reparatie. Bij de autosloperij worden sloopauto's die niet meer de weg op kunnen, gedemonteerd. Losse, nog bruikbare onderdelen worden nagekeken en indien nodig gereviseerd. Daarna worden ze te koop aangeboden aan particulieren en bedrijfsmatige kopers die geinteresseerd zijn in het losse onderdeel. Op die manier krijgt het losse onderdeel een tweede leven in een ander voertuig.