Auto met teruggedraaide kilometerteller verkopen, mag dat?

17/06/2019   |   25/11/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vooral in het verleden was het vrij eenvoudig om de kilometerteller van een auto terug te draaien. Door deze handeling uit te voeren, leek het alsof de auto 'beter' was dat deze in werkelijkheid was. Als je erachter komt dat de kilometerstand van je auto door een ander is teruggedraaid, mag je deze dan nog wel verkopen? Wat zijn de regels omtrent deze vorm van misleiding? In dit artikel lees je wat je kunt doen als je te maken hebt met een auto waarvan de kilometerteller is teruggedraaid.

Wetgeving omtrent terugdraaien

In Nederland moet een auto die op de openbare weg rijdt aan verschillende geldende regels en wetten voldoen. Dit betekent onder andere dat het voertuig in goede staat moet verkeren en dat er geen fraude met de auto gepleegd mag zijn. Het identificatienummers moet bijvoorbeeld in orde zijn. Als het om de kilometerstand gaat, dan is het in de wet opgenomen dat je een kilometerteller niet terug mag draaien. Sinds 2014 is dat zelfs strafbaar. Toch zijn er in Nederland nog een flink aantal (onder andere geimporteerde) auto’s waarbij dat helaas wel het geval is. Ondanks dat het niet wenselijk is, kun je een auto met een teruggedraaide teller, die door een ander is teruggedraaid, in bezit krijgen. Met behulp van NAP (Nationale Auto Pas) houdt de RDW een oogje in het zeil.

kilometerstand fout verkopen

Verkopen aan andere particulieren

Een auto met een teruggedraaide tellerstand mag je gewoon verkopen via een Marktplaats aan andere particuliere kopers. Het is altijd verstandig om een aantal zaken op papier te zetten om er voor te zorgen dat je zelf niet in de problemen komt. Allereerst is het belangrijk dat je in de advertentie, waarin je de auto aanbiedt, eerlijk bent over de toestand van het voertuig en de kilometerstand. Weet je dat de teller is teruggedraaid? Geef dat dan ook aan. Vraag voordat je de auto verkoopt eventueel een voertuigrapport op bij de RDW. Daarmee kun je aantonen wat de werkelijke stand van zaken is. Je kunt daarover dan ook open en eerlijk communiceren tegenover de potentiëlekoper van jouw auto. Ben je niet eerlijk over de kilometerstand, ook al ben je daar zelf niet verantwoordelijk voor geweest, dan kun je alsnog in de problemen komen. De koper kan in beroep gaan als jij een verkeerde situatie hebt geschetst en kan het koopcontract laten ontbinden. Je moet dus goed vastleggen wat de werkelijke situatie is. Het beste is om, zeker bij hogere prijzen, een koopcontractje op te stellen of communicatie via e-mail te bewaren.

Liever geen gezeur achteraf?

Als je een oude auto in bezit hebt, die tegen het einde van zijn Latijn is, kun je er ook voor kiezen om je tweedehands auto aan de autosloperij te verkopen. De autosloper demonteert bruikbare onderdelen en verkoopt ze op de tweedehandse markt. Omdat de autosloper minder belang heeft bij een "goede" kilometerstand, zal er achteraf geen onenigheid ontstaan. Bovendien is voor een bedrijfsmatige koper mogelijk om het kilometerrapport in te zien als hij jouw auto vrijwaart.

Auto met teruggedraaide teller verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!