Vrijwaringsbewijs

24/09/2018   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

De meeste Nederlandse bedrijven die zich autosloperij noemen zijn aangesloten bij de RDW (Rijks Dienst voor Wegverkeer). Om deze reden mogen deze autosloperijen een vrijwaringsbewijs uitgeven aan degene die een auto naar de sloop brengt en laat slopen. Het vrijwaringsbewijs is het bewijs waarmee je kan aantonen dat het kenteken van een voertuig niet meer op jouw naam staat. Je kunt het vrijwaringsbewijs bovendien gebruiken om bij de verzekering aan te tonen dat de auto niet langer op jouw naam staat.

Het ontvangen van een vrijwaringsbewijs is erg belangrijk, omdat je er dan zeker van bent dat jij niet meer (wettelijk) aansprakelijk bent voor de auto.

Vrijwaring en Nederlandse auto's

Een autosloperij die aangesloten is bij de RDW mag een vrijwaringsbewijs alleen afgeven voor auto’s met een Nederlands kenteken. De sloperij beëindigd bij sloop de kenteken registratie in het kentekenregister van de RDW. Om de beëindiging van de registratie uit te kunnen voeren en een vrijwaringsbewijs af te kunnen geven, moet de autosloperij over alle gegevens van de auto beschikken. Hiervoor hebebn zij het kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode nodig. De kosten die dit werk met zich mee brengt hoeven niet door de eigenaar van de auto te worden betaald. Hiervoor is de zogenaamde verwijderingsbedrage ingevoerd.

Verwijderingsbijdrage 

Op het moment dat iemand een nieuwe auto koopt, wordt er ook een verwijderingsbijdragebetaald. Deze bijdrage betaal je bij de afgite van het kentekenbewijs. Als je je auto naar de autosloperij brengt voor sloop hoef je dus voor de beeindiging van het kenteken dus niet te betalen De regels met betrekking tot de betaling voor de verwijderingsbijdrage geldt niet voor auto’s die zwaarder zijn dan 3500 kilo en ook niet voor auto’s die ouder zijn dan 25 jaar. De auto’s moeten bovendien over 4 of meer wielen beschikken.

Vrijwaring en buitenlandse auto's

Wil je een buitenlandse auto inleveren bij de autosloperij? Dan kan de Nederlandse autosloperij de uitschrijving niet altijd regelen. Ze kunnen een demontageverklaring uitschrijven waarmee je kunt aantonen dat de auto gesloopt of gedemonteerd is.

Vrijwaring