Vrijwaringsbewijs

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

De meeste Nederlandse bedrijven die zich autosloperij noemen zijn aangesloten bij de RDW. Daardoor mogen deze autosloperijen een zogenaamd vrijwaringsbewijs uitgeven aan degene die een auto naar hen brengt en door hen laat slopen.

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Het vrijwaringsbewijs (kort: vrijwaring) is hét bewijs waarmee je kunt aantonen dat (het kenteken van) jouw voertuig niet langer op jouw naam staat. Je kunt het bewijs gebruiken om jouw autoverzekering op te zeggen.

Het verkrijgen van een vrijwaringsbewijs bij sloop is erg belangrijk, omdat je er pas dan zeker van bent dat jij niet langer (wettelijk) aansprakelijk bent voor de auto.

Vrijwaring alleen voor Nederlandse auto's

Een autosloperij die aangesloten is bij de RDW mag en kan een vrijwaringsbewijs alleen afgeven voor auto’s met een Nederlands kenteken. De sloperij beëindigd bij sloop de kentekenregistratie in het kentekenregister van de RDW. Om de beëindiging van de registratie uit te kunnen voeren en een vrijwaringsbewijs af te kunnen geven, moet de autosloperij over diverse gegevens van jouw auto beschikken. Hiervoor hebben zij jouw papieren kentekenbewijs of je kentekencard met tenaamstellingscodes nodig. De vrijwaringskosten hoeven niet door de oude eigenaar van de auto te worden betaald. Er is immers al verwijderingsbijdrage betaald toen de auto werd aangekocht. Sterker nog: in de meeste gevallen ontvang je een vergoeding voor je sloopauto. Hoe hoog de waarde van je sloopauto is, hangt af van meerdere factoren.

Verwijderingsbijdrage 

Op het moment dat een auto voor het eerst op Nederlands kenteken wordt gezet, wordt er een verwijderingsbijdrage in rekening gebracht. Daarom hoef je, als je je auto naar de autosloperij brengt, niet meer te betalen voor de voor de beëindiging van het kenteken.

De verwijderingsbijdrage geldt alleen voor bestelwagens en personenauto's met minimaal vier wielen en geldt niet niet voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kilo en ook niet voor auto’s die ouder zijn dan 25 jaar.

Vrijwaring en buitenlandse auto's

Wil je een auto met een buitenlands kenteken inleveren bij de autosloperij? Dan kan de Nederlandse autosloperij de uitschrijving niet altijd voor jou regelen. Ze kunnen wel een demontageverklaring uitschrijven, waarmee je kunt aantonen dat de auto gesloopt of gedemonteerd is.

Voorbeeld van een vrijwaringsbewijs

Hieronder vind je een voorbeeld van een vrijwaringsbewijs. Wil je er nog meer over weten? Lees dan dit artikel. Het is verstandig om je vrijwaringsbewijs te bewaren in je administratie.

vrijwaringsbewijs

Autosloperij

(Sloop)auto verkopen?