Factoren die de dagwaarde van je auto bepalen

06/07/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

De term dagwaarde wordt gebruikt om aan te geven hoeveel een auto op de dag van waardebepaling waard is. Deze dagwaarde wordt bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen welk bedrag een verzekeraar uitbetaalt in het van schade of een total loss. Er wordt niet gekeken naar hoeveel je voor de auto hebt betaald, maar naar de waarde die deze op de dag van vandaag heeft. De dagwaarde hangt van verschillende factoren af.

Dagwaarde voor een verzekeraar

Om de dagwaarde van een auto vast te stellen, kijkt een verzekeraar naar diverse factoren. Vaak kun je zelf een indicatie krijgen van de dagwaarde door te kijken naar prijzen van soortgelijke auto's, die op de markt verkrijgbaar zijn. Verzekeraars kijken daar ook naar, maar ook naar het aantal gereden kilometers, de leeftijd van de auto (het bouwjaar), de staat van onderhoud en de verschillende accessoires die de auto rijk is. Ook het merk, het model en het type auto zijn uiteraard relevant.

Geschatte waarde bepalen

Om de dagwaarde vast te stellen, wordt er gekeken naar de geschatte waarde. Een erkende schade-expert stelt de waarde vast op basis van de eerdere genoemde waardebepalende factoren. Zo wordt eerst gekeken naar hoeveel de auto nieuw waard was en vervolgens naar het bouwjaar en dus de leeftijd van de auto. De hoogte van de afschrijving kan per merk of type auto enorm verschillen. Toegevoegde accessoires kunnen de dagwaarde verhogen. Hoe meer kilometers een auto op de teller heeft, des te lager zal de dagwaarde zal uitvallen. Is de auto goed onderhouden? Dan zal hierdoor de dagwaarde weer hoger uit vallen. Je kunt in een auto in sommige gevallen verzekeren tegen nieuwwaarde of tegen de aanschafwaarde.

Factoren dagwaarde

Redenen voor vaststellen van de dagwaarde

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin het belangrijk is om de dagwaarde zelf te bepalen. Bijvoorbeeld als je je auto wilt verkopen. Ook als je een auto aanschaft, wil je niet teveel betalen en wil je weten welke dagwaarde de auto heeft.

Verzekeraars maken gebruik van de dagwaarde om te bepalen welk bedrag ze vergoeden in het geval van schade. Een schade-expert van de verzekering zal dan vaststellen wat de dagwaarde is en deze waarde vastleggen. Op het moment dat er onverhoopt toch iets gebeurt, is gelijk duidelijk welke bedrag er maximaal vergoed kan worden. Ook als je auto total loss raakt, zal de verzekering de dagwaarde nodig hebben om de restwaarde te bepalen.

Aanschafwaarde vs. dagwaarde

De aanschafwaarde is doorgaans (uitgezonderd zijn bijvoorbeeld oldtimers) hoger dan de dagwaarde van je auto. Toen je de auto kocht, betaalde je waarschijnlijk meer dan de auto vandaag waard is. Indien je auto gestolen wordt of total loss geraakt, dan kun je bij sommige autoverzekeringen de aanschafwaarde terugkrijgen in plaats van de dagwaarde. Je moet je daar dan wel speciaal voor verzekeren. Meestal is dit alleen binnen een x-aantal jaar mogelijk.

Vergelijken

Ben je van plan om een verzekering af te sluiten? Vergelijk dan verschillende verzekaars. Kijk niet alleen naar prijs, maar ook naar voorwaarden. Als Verzekeraar A goedkoper is, maar veel minder vergoed in het geval van schade, dan kan Verzekeraar B toch interessanter zijn.