Auto zonder sleutel verkopen, kan dat?

31/08/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De sleutel van je auto verloren? Dat kan natuurlijk de beste overkomen. Helaas is het maken van een nieuwe sleutel en het openbreken van je auto een kostbare aangelegenheid. Omdat je toch al op het punt stond om je oude auto te vervangen door een nieuwe wil je hem het liefste meteen van de hand doen. Helaas hebben particulieren en handelaren meestal geen interesse in een auto zonder sleutel. Gelukkig kun je hem nog laten slopen door een autosloperij! Maar kan dat zomaar, een auto zonder sleutel verkopen en laten slopen? In dit artikel geven we je daarover meer informatie.

Mag je een auto zonder sleutel verkopen?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig, namelijk "ja". Je mag een auto zonder sleutel gewoon verkopen en laten slopen. Natuurlijk moet je, maar dat moet je ook als je wel een sleutel hebt, aan kunnen tonen dat de auto van jou is met behulp van autopapieren. Ben je ook je autopapieren kwijt? Dan dien je eerst nieuwe aan te vragen.

Hoe werkt het?

Een auto zonder sleutel verkopen is net wat omslachtiger dan het verkopen van een auto met sleutel. Een auto zonder sleutel kan namelijk niet zomaar op een oprijwagen worden gereden. Is de deur op slot? Dan zal de auto moeten worden opengebroken. Staat de auto op de handrem, in parkeerstand (automaat) of in stuurslot. Dan moeten er handelingen worden ondernomen om de auto te kunnen verplaatsen. Omdat dit een tijdrovend klusje kan zijn, valt de vergoeding voor je auto daardoor vaak lager uit. Gelukkig is er een alternatief, namelijk het laten ophalen met een takelwagen. Echter, niet iedere autosloperij beschikt over een takelwagen en bovendien is het ophalen met een takelwagen duurder (meer brandstof, duurdere chauffeur) dan het ophalen met een oprijwagen.

Auto zonder sleutel verkopen

Kan ik nog wel een vergoeding verwachten?

Dat hangt af van de extra tijd die het kost om de auto mee te nemen. Toch ontvang je meestal enkele tientjes en soms wel een paar honderd euro. Het is verstandig om telefonisch duidelijk te vertellen dat je je sleutel kwijt bent, zodat de medewerker die de auto op komt halen het juiste gereedschap meebrengt. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.