Brandstofverbruik en brandstofkosten berekenen, hoe doet je dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Wil je graag weten hoeveel brandstof jouw auto vebruikt en hoeveel brandstofkosten daarmee gepaard gaan? In dit artikel leggen we aan je uit hoe dat doet.

Het gemiddelde brandstofverbruik (kilometers per liter) van je auto berekenen

Het berekenen van het gemiddelde brandstofverbruik (kilometers per liter) is heel eenvoudig. Het maakt niet uit of jouw auto op diesel, benzine of lpg rijdt. Ook als je elektrisch rijdt kunt je onderstaande stappen gebruiken, maar dan dien je tanken te vervangen door laden en brandstof te vervangen door energie (in kWh).

 1. Tank je auto helemaal vol.
 2. Schrijf de kilometerstand (kilometerstand #1) op het moment van voltanken op.
 3. Rijd met je auto totdat de brandstoftank bijna leeg is.
 4. Tank je auto helemaal vol.
 5. Schrijf de kilometerstand (kilometerstand #2) en het aantal getankte liters op het moment van voltanken op.

Als je bovenstaande stappen hebt genomen, kun je het gemiddelde brandstofverbruik berekenen aan de hand van de onderstaande rekensom:

 • Gemiddelde aantal kilometers per liter brandstof = (Kilometerstand #2 - Kilometerstand #1) / Aantal getankte liters

Voorbeeld: de kilometerstand van jouw auto is 100.000 op het moment dat je je auto voor het eerst voltankt. Je rijdt met je auto tot 101.000 kilometer en tankt hem helemaal vol. Je tankt 50 liter. De rekensom om het gemiddelde brandstofvebruik van je auto te berekenen is dan: (101.000 kilometer - 100.000 kilometer) / 50 liter = 20 kilometers per liter brandstof.

Tip: herhaal je onderzoek een aantal keer en berekenen op die manier nog preciezer het gemiddelde brandstofvebruik.

Brandstofvebruik omrekenen naar aantal liter per 100 kilometer

Wil je graag weten hoeveel liter jouw brandstof jouw auto gebruikt per 100 kilometer? Dat kan met behulp van de onderstaande rekensom:

 • Aantal liter brandstof per 100 kilometer = 100 kilometer / aantal kilometers per liter brandstof

Voorbeeld: kan jouw auto 20 kilometer overbruggen op 1 liter brandstof? Dan is de rekensom: 100 / 20 = 5 liter per 100 kilometer. Meestal wordt dat weergegeven als 5.0 l/100 km.

brandstofkosten bij tanken euro's

Te verwachten brandstofkosten berekenen

Aan de hand van het brandstofverbruik van je auto kun je je brandstofkosten berekenen. Naast het brandstofverbruik dien je ook de brandstofprijs te weten. Wil je de brandstofkosten voor een bepaalde rit berekenen? Gebruik dan onderstaande formule:

 • Brandstofkosten in euro's = (Aantal te rijden kilometers / Kilometers per liter brandstof) * Brandstofprijs in euro's

Voorbeeld: je hebt berekend dat jouw auto 20 kilometer kan afleggen op 1 liter brandstof. Je wilt een rit van 1.000 kilometer maken. De brandstof prijs bedraagt 1,80 euro. De rekensom om de brandstofkosten van je auto te berekenen is dan: (1.000 kilometer / 20 kilometer per liter brandstof) * 1,80 euro = 90 euro.

Theoretisch gebruik gratis opzoeken

Heb je geen zin om zelf je brandstofvebruik uit te rekenen of weet je nog niet wat het brandstofvebruik van je auto is en wil je toch een kosteninschatting maken? Dan kun je gebruikmaken van het theoretisch brandstofgebruik. Deze kun je eenvoudig en gratis achterhalen aan de hand van een kenteken.

 1. Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
 2. Type het kenteken van een voertuig naar keuze in en druk op enter.
 3. Ga naar de tab 'Motor & Milieu'.
 4. Lees onder 'Milieuprestaties' achter 'Brandstofverbruik NEDC' of 'Brandstofverbruik WLTP' het theoretische brandstofverbruik af.

Brandstofvebruik omrekenen naar aantal kilometers per 1 liter

Het getoonde brandstofvebruik is het aantal liter dat wordt gebruikt om 100 kilometer te rijden. Je ziet bijvoorbeeld 5.0 l/100 km. Je kunt deze weergave eenvoudig omrekenen in het aantal kilometers per liter aan de hand van de onderstaande rekensom:

 • Aantal kilometers per liter brandstof = 100 / Afgelezen aantal liter per 100 kilometer.

Voorbeeld: lees je een vebruik van 5.0 l/100 km af? Dan is de rekensom: 100 / 5 = 20 kilometers per liter brandstof.

Wat is het verschil tussen NEDC en WLTP brandstofverbruik?

NEDC en WLTP zijn manieren om te meten hoeveel brandstof een auto verbruikt. Vroeger gebruikten we de NEDC-methode, maar die klopte niet helemaal omdat deze methode niet echt leek op hoe mensen écht rijden. Nu gebruiken we de WLTP-methode, die beter aansluit, omdat deze methode meer lijkt op het echte rijgedrag van mensen. Om die reden laat de WLTP-test een hogere brandstofverbruikscijfers zien dan de NEDC-test.

(Sloop)auto verkopen?