Hoe kun je zien of een auto geïmporteerd is?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je van plan om een nieuwe auto aan te schaffen en wil je weten of deze auto geïmporteerd is? Dat kun je eenvoudig en gratis opzoeken. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Hoe kun je zien of een auto geïmporteerd is?

Als je wilt weten of een - inmiddels Nederlandse - auto geïmporteerd is, heb je het kenteken van de auto nodig. Volg de onderstaande stappen:

  1. Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
  2. Typ het kenteken van een voertuig naar keuze in en druk op enter.
  3. Blijf in de tab 'Basis' en zoek naar 'Vervaldata en historie'.
  4. Lees onder 'Vervaldata en historie' de 'Datum eerste toelating' af. Dit is de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken geregistreerd werd. Dit kan ook in het buitenland zijn.
  5. Lees daarna onder 'Vervaldata en historie' de 'Datum eerste tenaamstelling in Nederland' af. Dit is de datum waarop de auto voor het eerst in Nederland op kenteken geregistreerd werd.
  6. Is de 'Datum eerste tenaamstelling in Nederland' later dan de 'Datum eerste toelating'? Dan is de auto geïmporteerd.

man checkt op telefoon of een auto geïmporteerd is

Dient een verkoper te vermelden dat een auto geïmporteerd is?

Hoewel wij van mening zijn dat een (professionele) verkoper dat dient te vermelden, gebeurt dat in de praktijk niet altijd. We kennen zelfs verhalen van mensen die zelfs bij navragen te horen kregen dat een auto origineel Nederlands was, terwijl deze eigenlijk geïmporteerd was. Het is daarom raadzaam om zelf goed onderzoek te doen voordat je een auto koopt.

Is een geïmporteerde auto minder waard?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen is een geïmporteerde auto inderdaad minder waard. Dat komt omdat de historie buiten Nederland niet op dezelfde manier wordt bijgehouden als in Nederland. Daarom geeft de RDW ook geen oordeel over de kilometerstand. Ook de regels en maatstaven van onderhoud in andere landen verschillen met die van Nederland.

Het maximale uit de verkoop halen

Om te voorkomen dat jouw ingevoerde auto minder waard is bij een verkoop, zorg je voor een complete (onderhouds)historie. Op die manier kun je aantonen dat de kilometerstand - ondanks dat de RDW er geen oordeel over geeft - klopt en logisch is.

Is het aantal eigenaren van een geïmporteerde auto betrouwbaar?

Is de auto die jij op het oog hebt geïmporteerd? Dan kun je niet (altijd) vertrouwen op het aantal geregistreerde eigenaren. De RDW registreert namelijk alleen de Nederlandse historie van een auto en heeft geen informatie over voormalig eigenaren in het buitenland.

Mag je een geïmporteerde auto als particulier verkopen?

Dat mag zeker, maar het is wel netjes om te vermelden dat het om een geïmporteerde auto gaat. Ook als particuliere verkoper heb je informatieplicht.

Geïmporteerde auto verkopen aan de sloop en gratis laten ophalen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

(Sloop)auto verkopen?