Algemene Periodieke Keuring (APK) vervaldatum checken, hoe doe je dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je een tweedehands auto op het oog en wil je graag weten tot wanneer die auto APK gekeurd is? Wil je snel checken wanneer jouw eigen auto weer APK gekeurd moet worden? Aan de hand van een kenteken kun je de vervaldatum eenvoudig en gratis opzoeken. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Hoe check je de APK vervaldatum van een auto?

De APK vervaldatum, kun je eenvoudig en gratis opzoeken aan de hand van een kenteken. Volg daarvoor de onderstaande stappen:

  1. Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
  2. Type het kenteken van een voertuig naar keuze in en druk op enter.
  3. Blijf in de tab 'Basis' en zoek onder 'Vervaldata en historie' naar 'Vervaldatum APK'.
  4. Lees de vervaldatum af.

remtestsysteem APK

Wat is de APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is de Nederlandse implementatie van de in Europa wettelijk verplichte autokeuring. Deze regelgeving, die is ingevoerd ter bevordering van de verkeersveiligheid en om het milieu te beschermen, is te vinden in de Wegenverkeerswet 1994.

De meeste mensen kennen de APK als een jaarlijks terugkomende keuring. Echter, het APK-vervaltermijn verschilt per type voertuig en is onder andere afhankelijk van de leeftijd ervan. Het complete keuringsschema vind je op de website van de RDW.

Let op: de APK is een momentopname. Dat betekent dat je geen garantie hebt dat je auto de rest van het jaar veilig is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het (laten) onderhouden van je auto.

Kun je je auto eerder APK laten keuren?

Ga je binnnenkort op vakantie, wil je je auto binnenkort verkopen met een "verse" APK of heb je simpelweg geen zin om de APK op het allerlaatste moment uit te laten voeren, omdat je geen boete wilt? Dan kun je ervoor kiezen om je auto eerder APK te laten keuren. Eeder laten keuren kan op ieder moment. Echter, als je wilt dat de APK-vervaldatum de volgende keer hetzelfde is, dan kan dat vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum. Ter illustratie: als de APK van jouw voertuig vervalt op 1 maart 2022 en je laat de auto keuren 2 januari 2022, dan blijft de APK-vervaldatum van 1 maart ook volgende keer gehandhaafd. Meer informatie vind je op de website van de RDW.

Auto zonder APK verkopen

Als jouw auto niet goedgekeurd wordt en het repareren van de mankementen niet meer de moeite waard is, dan kun je ervoor kiezen om de auto zonder APK te verkopen. Meer informatie daarover vind je hier.

(Sloop)auto verkopen?