Diesel auto verkopen, een uitdaging?

05/08/2019   |   26/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Tot op de dag van vandaag rollen er diesel auto's van de band. Dat neemt niet weg dat het verkopen van dieselauto’s lastiger is geworden dan voorheen. De trekkracht en het zuinige brandstofverbruik ten spijt verliezen dieselauto’s hun waarde sneller, vanwege rijverboden in milieuzones in en rondom de grote steden. Wil je een dieselauto verkopen, dan helpt onderstaande informatie je op weg.

Op waarde geschat

Wil je weten hoeveel je diesel nog waard is bij verkoop, dan kun je dit heel eenvoudig online nagaan. Bedrijven bij wie je een dieselauto te koop kunt aanbieden, hebben vaak ook vergelijkbare auto's te koop staan. Kijk eens op een van de vele marktplaatsen om te na te gaan wat men voor een vergelijkbare diesel auto vraagt. Hou er rekening mee dan een vraagprijs vrijwel nooit de definitieve prijs zal zijn. Tegelijkertijd zal een autohandelaar winst willen maken. Ga daarom niet uit van de hoofdprijs, maar van een bedrag tussen de 50%-60% (handelaren) en 70%-80% (particulieren) van de gestelde vraagprijzen.

Diesel auto verkopen

Wat is een goed moment om je dieselauto te verkopen?

Diesel rijden staat onder druk. Met de voorgenomen milieudoelstellingen in het verschiet, vraag je je wellicht af wat het geschikte moment is om je auto te verkopen. Wat ook geen goed heeft gedaan aan het imago van de dieselauto zijn de diverse software-dieselschandalen. Door gesjoemel met software kwamen dieselmotoren onterecht door milieutesten. Al deze factoren drukken de vraag naar dieselauto’s, verkorten de tijd waarin je een dieselauto kunt afschrijven en zetten de hoogte van de restwaarde onder druk.

Wil je je diesel auto in de toekomst verkopen, begin dan op tijd. Er blijft vraag bestaan, omdat er een markt is voor zuinige krachtige auto’s met trekkracht, maar reken er niet op dat je binnen enkele dagen van de auto af bent.

Wie koopt mijn oude diesel?

Heb je een oude diesel zonder roetfilter, dan kun je vanaf 2020 een verhoging van de motorrijtuigenbelasting (MRB) verwachten. Dit is voor veel mensen een reden om voor die tijd hun oude diesel te verkopen. Met gelijktijdig een krimpende vraag kan het langer duren voor je een diesel kwijt bent op de particuliere markt. Gelukkig zijn er in het buitenland nog wel voldoende kopers die jouw diesel willen overnemen, omdat men in andere landen minder streng is. De prijzen die men voor export hanteert liggen wel een stuk lager.

Nu of later verkopen?

Rijd je nu een oudere diesel en maak je je zorgen over de snel dalende restwaarde en een verhoogde MRB? Maak dan in eerste plaats een afweging of je jouw dieselauto wilt oprijden of dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. Wil je jouw dieselauto verkopen? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden, maar houd rekening met een lagere verkoopprijs dan een paar jaar geleden. Dit komt omdat het aanbod hoger is dan de vraag. Begin op tijd en besteed aandacht  aan jouw auto voordat je hem te koop zet. Zo heb je een streepje voor op andere verkopers.

Help, ik krijg mijn diesel niet verkocht!

Raak je je oude diesel aan de straatstenen niet kwijt? Dan kun je de sloopauto altijd nog naar de sloop brengen. Hoewel de vergoeding relatief laag zal zijn, hou je op die manier in ieder geval een leuk zakcentje over aan de verkoop van je auto. Het grote voordeel is dat je op deze manier snel van je diesel auto af bent, vaak al binnen 48 uur. Kies je voor een autosloperij? Dan kan de auto vaak (gratis) op locatie worden opgehaald.