Gebruikte auto onderdelen kopen bij de sloop

12/12/2018   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Tweedehands auto onderdelen? Misschien komt het niet direct in je op als je als een onderdeel aan vervanging toe is. Veel mensen hebben nog steeds een schimmig beeld bij autosloperijen en durven lang niet altijd gebruikte onderdelen aan te schaffen. Toch is er in de loop van der jaren een hoop veranderd. Er zijn diverse branche organisaties die toezien op een juiste manier van ondernemen en sommige bedrijven leveren onderdelen zelfs met garantie. Op die manier ben je er zeker van dat je geen kat in de zak koopt!

Waarom gebruikte auto onderdelen een goede keus zijn

Allereerst zijn gebruikte auto onderdelen een goedkoop alternatief op nieuwe auto onderdelen. De kortingen lopen soms op tot wel 90%. Hoewel veel mensen een goedkoop identificeren met duurkoop of lagere kwaliteit is dat helemaal niet het geval. Omdat het imago van autosloperijen in het verleden erg schimmig was, hebben veel autosloperijen zich aangesloten bij branche oraganisaties, zoals Stiba. Stiba is belangenbehartiger van gecertificeerde auto-, motorfiets-, truck-, en andere voertuigdemontagebedrijven en zet zich in voor het hergebruik van onderdelen en materialen in de voertuigdemontagebranche.

Hoe zit het met de garantie?

Als je nieuwe auto onderdelen koopt, worden deze vrijwel altijd met garantie geleverd. Dat kan je een veilig gevoel geven, omdat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt. Als je garantie wilt, hoef je tegenwoordig niet per se te kiezen voor nieuwe materialen. Heel veel autosloperijen leveren hun gebruikte auto onderdelen met garantie. Tijdens het demontageproces worden de onderdelen op vakkundige wijze gedemonteerd uit schadeauto's en sloopauto's en daarna gecontroleerd, gelabeld en opgeslagen in het magazijn. Het verleden van het onderdeel, informatie over het voertuig waaruit het onderdeel afkomstig is, wordt met het onderdeel opgeslagen. Op die manier weet je precies wat je koopt en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Gebruikte auto onderdelen

Hoe vind ik een goede autosloperij?

Het uitkiezen van een juiste autosloperij voor het aanschaffen van gebruikte auto onderdelen is vrij eenvoudig. Door te letten op certificering, zoals KwaliteitsZorg Demontage (KZD), en branche organisaties als ARN (Auto Recycling Nederland) en STIBA, weet je hoe een autosloperij te werk gaat. KZD is een kwaliteitssysteem voor de voertuigdemontagebranche. In de KZD-norm zijn de eisen voor demontage, arbowetgeving, materiaalrecycling en kwaliteit voor de branche vastgelegd. ARN zet zich in voor volledige (en milieuvriendelijke) autorecycling. Zij streven er na om minimaal 95% van het gewicht van sloopauto’s een zinvolle en duurzame bestemming te geven. Stiba zet zich in voor transparante verkoop van auto onderdelen. Om de verkoop inzichtelijk te houden, heeft de Stiba voorwaarden opgesteld voor haar leden.