Auto Recycling Nederland (ARN)

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wie weleens een autosloperij bezocht heeft, is misschien al bekend met Auto Recycling Nederland (ARN). Je herkent aangesloten bedrijven aan de groen-grijze sticker. In Nederland belandt een voertuig gemiddeld na ongeveer 18 jaar op de sloop. Jaarlijks gaat het om zo'n 225.000 voertuigen. Om deze voertuigen op een milieuvriendelijke wijze te recyclen, werkt ARN samen met ongeveer 300 aangesloten partners. Samen streven zij naar recycling van tenminste 95% van het gewicht van de auto.

Het proces van autorecycling

Vrijwaring

Op het moment dat je een auto naar een aangesloten demontagebedrijf brengt of laat ophalen, ontvang je van het betreffende bedrijf een vrijwaring (en soms ook een vergoeding). Om vrijwaringen af te kunnen geven, moet een bedrijf erkend zijn door de Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Demontage

Medewerkers van het autodemontagebedrijf demonteren de sloopauto of schadeauto. Dat wil zeggen dat zij de auto ontdoen van bruikbare auto onderdelen, zoals (start)motoren, verlichting en versnellingsbakken, die tweedehands kunnen worden verkocht aan particulieren en bedrijven. De overige onderdelen, zoals vloeistoffen (bijv. olie, koelvloeistof, benzine en diesel) en kapotte accu's, worden verwijderd voor recycling. Deze onderdelen, die zij zelf niet kunnen recyclen, worden aangeleverd bij gespecialiseerde bedrijven. In totaal zijn er ruim 200 autodemontagebedrijven aangesloten bij de ARN. Samen recyclen ze meer dan 25% van het totale gewicht van alle ingeleverde auto's.

Kale wrak

Hetgeen dat na het demontageproces overblijft, noemt men het kale autowrak. Dit wrak gaat naar een shredderbedrijf dat is aangesloten bij Auto Recycling Nederland. De installaties van de bedrijven vermalen de materialen tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. Een shredderbedrijf probeert zoveel mogelijk (kostebare) materialen terug te winnen. Het gaat onder andere om ijzer, koper en alumninium. Deze materialen gaan direct naar de metaalverwerkende industrie. Hetgeen dat overblijft, het zogenaamde shredderafval, gaat naar de PST-fabriek in Tiel. In totaal zijn er meer dan tien shredderbedrijven aangesloten bij Auto Recycling Nederland. Zij recyclen meer dan 55% van het totale gewicht van alle ingeleverde auto's.

PST-fabriek

Het shredderafval komt uiteindelijk terecht bij de PST-fabriek in Tiel. Deze staat hier sinds 2002. PST staat voor Post Shredder Technologie ("post" betekent "na"). Het proces start in de bunkerhal waar ongeveer 100.000 kilo materiaal kan worden opgeslagen. Hier wordt het restant verzameld en daarna wordt het gescheiden (mineralen, kunsstoffen en vezels). Uiteindelijk worden de gescheiden producten gebruikt in nieuwe producten. In de PST-fabriek wordt de laatste +/- 15% van het totale autogewicht gerecycled.

(Sloop)auto verkopen?