Gratis het aantal eigenaren van een auto checken, hoe doe je dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je van plan om een tweedehands auto aan te schaffen en wil je graag weten hoeveel eigenaren de auto die jij op het oog hebt, heeft gehad? Wij leggen aan je uit hoe je dat gratis kunt checken!

Hoe achterhaal je hoeveel eigenaren een auto heeft gehad?

Het aantal eigenaren dat een auto heeft gehad, kun je eenvoudig en gratis opzoeken. Volg daarvoor de onderstaande stappen:

  1. Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
  2. Typ het kenteken van een voertuig naar keuze in en druk op enter.
  3. Blijf in de tab 'Basis' en zoek onder 'Algemeen' naar 'Aantal eigenaren privé / zakelijk'.
  4. Lees het aantal eigenaren af.

man checkt aantal eigenaren auto op mobiel

Wat is het verschil tussen een privé en een zakelijke eigenaar?

De RDW maakt onderscheid tussen privé en zakelijke eigenaren. Heeft de auto een privé eigenaar gehad? Dan betekent dat, dat de auto op naam van een particulier geregistreerd heeft gestaan. Heeft de auto een zakelijke eigenaar gehad? Dan betekent dat, dat de auto op naam van een bedrijf geregistreerd heeft gestaan. Leasemaatschappijen en fleetowners zijn ook zakelijk eigenaren.

Erkende autobedrijf als eigenaar

Heeft de auto in de bedrijfsvoorraad van een erkend autobedrijf gestaan? Dit type eigenaar wordt niet meegenomen in het aantal eigenaren dat een auto heeft gehad. Een erkend autobedrijf mag een auto namelijk alleen in zijn bedrijfsvoorraad opnemen als hij van plan is om de auto te verkopen en niet als de auto gebruikt wordt. In zo'n geval is het autobedrijf dus geen gebruiker (geweest) en wordt deze niet als zodanig geregistreerd.

Aantal eigenaren van een geïmporteerde auto

Is de auto die jij op het oog hebt geïmporteerd? Dan kun je niet (altijd) vertrouwen op het aantal geregistreerde eigenaren. De RDW registreert namelijk alleen de Nederlandse historie van een auto en heeft geen informatie over voormalig eigenaren in het buitenland.

Is een import auto minder waard bij verkoop?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen is een geïmporteerde auto inderdaad minder waard. Dat komt omdat de historie buiten Nederland niet op dezelfde manier wordt bijgehouden als in Nederland. Daarom geeft de RDW ook geen oordeel over de kilometerstand. Ook de regels en maatstaven van onderhoud in andere landen verschillen met die van Nederland.

Beïnvloed het aantal eigenaren de prijs van een tweedehands auto?

Hoewel dat eigenlijk niet het geval zou moeten zijn, wordt er in de praktijk wel naar gekeken. Onze ervaring is dat een auto met veel eigenaren over het algemeen wat minder oplevert dan een auto met slechts één of twee eigenaren. Mensen kunnen het gevoel hebben dat een auto die veel eigenaren heeft gehad een probleemauto is. Natuurlijk is dit in sommige gevallen zo, immers verkopen mensen hun auto vaak op het moment dat er iets mee aan de hand is, maar toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Het is daarom beter om naar de staat van de auto zelf te kijken en een goede proefrit te maken. Heb je weinig verstand van zaken? Laat dan een aankoopkeuring doen. Meer informatie over waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt, vind je hier.

Auto 'van de eerste eigenaar' of 'is van een oud vrouwtje geweest'

Bovenstaande zinnen ben je misschien al vaker tegengekomen tijdens je zoektocht. Het feit dat een auto slechts één eigenaar heeft gehad, wordt vaak als los pluspunt genoemd. Een eerste eigenaar heeft de auto nieuw gekocht, is meestal vermogend genoeg om onderhoud uit te laten voeren en is waarschijnlijk zuinig geweest op zijn bolide. Bovendien rijden oude vrouwtjes vaak heel defensief en voorzichtig. Hoewel we ons daarin echt wel kunnen vinden, hoeft dat toch niet altijd het geval te zijn. Doe daarom altijd goed onderzoek voor je een tweedehands auto koopt.

(Sloop)auto verkopen?